Rapid kirúgás a sárvári Flextronicsnál

Több mint száz - Romániából, főképpen Nagyváradról és környékéről érkezett - kölcsönzött munkavállalót bocsátottak el szombat délelőtt szokatlan körülmények között a Flextronics sárvári gyárából. A kirúgott alkalmazottaknak azonnal el kellett hagyniuk a szállásukat, a toborzócég pedig még szombaton hazaszállíttatta őket. E havi fizetésüket is Romániában kapják már meg.

Az elbocsátott dolgozók azonnal az őket kiközvetítő cég, a Multi Job Plussz Kft. sárvári irodája elé vonultak, ahol magyarázatot követeltek arra, miért nem tájékoztatták őket időben, s egyúttal követelték a fizetésüket is. Itt - néhány munkás állítása szerint - azt közölték velük: ha aláírják felmondásukat, akkor kapnak ötezer forintot, és ingyen hazaszállítják őket. Teljes fizetésüket pedig a toborzócég központjában, a Multi Job nagyváradi irodájában kapják majd meg. A sárvári iroda vezetője látva a feldühödött embereket, rendőri védelmet kért. A rendőrség ki is vonult, atrocitás azonban nem történt, intézkedésre nem került sor.

A sárvári gyárba betanított munkára érkeztek a romániai munkavállalók. Azzal azonban egészen mostanáig nem voltak tisztában, milyen hátrányokkal jár az a konstrukció, amellyel alkalmazták őket. A kölcsönzött munkaerőtől ugyanis egy vállalat gyakorlatilag egyik napról a másikra meg tud válni, méghozzá különösebb felelősség nélkül. Többen - nevük mellőzését kérve - úgy nyilatkoztak: elkeseredettek, és kifogásolják, hogy senki sem tájékoztatta őket a cég döntéséről, bár már a péntek esti műszakváltáskor gyanús volt, hogy érvénytelenítették belépőkártyájukat.

Ráczné Fülöp Ilona, a társaság sárvári irodavezetője tudósítónk kérdésére azt mondta: a megrendelések visszaesése miatt kellett azonnali hatállyal elbocsátani az erdélyieket. Arra a kérdésre, hogy miért költöztették ki azonnal a szálláshelyükről a kölcsönzött munkásokat, az irodavezető azt válaszolta: bérelt szálláson laktak, amit a romániai toborzócég fizetett, s azért kellett azonnal távozniuk, mert autóbuszokat rendeltek hazautaztatásukhoz. Szombaton haza is utaztak az elbocsátott dolgozók.

Az irodavezető szerint a kölcsönző céget is váratlanul érte a döntés. A dolgozók a teljes fizetésüket minden hónapban 15-én kapják meg, ez a nap most a felmondás utáni hétfőre esik, így a járandóságukat Nagyváradon fizetik ki. Ráczné Fülöp Ilona határozottan cáfolta: ötezer forintot kínáltak volna azért, hogy a kölcsönzött munkavállalók elbocsátásukat aláírják, azaz úgy tűnjön, hogy maguk mondtak fel.

Hetényi Márk, a szingapúri tulajdonú Flextronics pénzügyi igazgatója azt közölte: üzemeikben vége van a karácsony előtti gyártásfelfutásnak, így a szezonalitásnak megfelelően csökkenteni kellett a létszámot. Állítása szerint öt-hat munkaerő-kölcsönző céggel állnak kapcsolatban, a rajtuk keresztül foglalkoztatott alkalmazottak nem a Flextronicsszal vannak jogviszonyban, hanem a kölcsönző céggel, így álláspontja szerint a Flextronics nem hibás a felmondás miatt.

A sárvári Flextronics bejárata. A kölcsönzött dolgozókat egy pillanat alatt elküldték
A sárvári Flextronics bejárata. A kölcsönzött dolgozókat egy pillanat alatt elküldték
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.