Nem elég ablakot nyitni, hogy berepüljön a pénz

Ablakon bedobott pénznek tekinti a környezet tehermentesítése révén megspórolt kiadásokat a Követ Egyesület, amely az idén is díjazta azokat a cégeket, amelyek saját példájukkal cáfolják a tévhitet: a több környezetvédelem többe is kerül.

- A nagyra törő célok megvalósítását kicsiben kell elkezdeni - mondta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Környezeti Megtakarítási Díjak keddi átadásán. A díjat öt éve alapította a Követ Egyesület annak a tévhitnek az eloszlatására, hogy a több környezetvédelem több pénzbe kerül. Ennek alátámasztására a Követ a 2002 óta évente megjelenő, Ablakon bedobott pénz című esettanulmány-kötetében eddig 294 olyan intézkedést gyűjtött össze, amelyek egyszerre hoznak környezetvédelmi és gazdasági hasznot. Ezeknek köszönhetően a vállalatok 730 GWh energiát spóroltak meg, 18 ezer tonna kén-dioxid nem jutott ki a levegőbe, és 544 tonna lúg felhasználását váltották ki. A változtatások nagy része semmilyen beruházást nem igényelt, szervezéssel vagy a munkatársak környezettudatosabb viselkedésével érték el.

Ebben az évben 16 cég indult a pályázaton, összesen 57 környezetvédelmi intézkedés bemutatásával. Az nyertesek egyike, a G & G Növényvédelmi Kft. fejlesztéseinek köszönhetően 36 ezer literrel kevesebb vegyszert juttat évente a környezetbe, s ez százmillió forint éves megtakarítást eredményez. Az Axellia Gyógyszervegyészeti Kft. egyik leglátványosabb eredményét az oldószerek hulladékból való visszanyerésével érte el, ami 2004-ben vált lehetővé, dolgozói ötlet alapján. Ezáltal az oldószer-felhasználást évente 5888 tonnával, az üzemanyag-felhasználást pedig - az elszállítás kiiktatása miatt - 29 ezer tonnával csökkentették. Az Audi Motor Hungária Kft. és a Bühl Hungária Kft. által nyolc éve sikeresen működtetett szelektív hulladékgyűjtési és logisztikai rendszer évente több mint tízmillió forint megtakarítást és ezer tonnával kevesebb hulladékot eredményez.

Az innovációs különdíjat a Holcim Hungária Zrt. kapta. A cég a 2007-ben üzembe állított filterpor-visszaforgató berendezése segítségével a cementgyártás során keletkezett port majdnem teljes mértékben újra hasznosítja, így évente 50 ezer tonna portól mentesíti a környezetet, miközben 40 millió forintot megtakarít.

Az előremutató kezdeményezések ellenére rengeteg hulladék keletkezik, amit fel kell dolgozni, illetve, ha másként nem megy, el kell helyezni. A rövidesen induló Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program az egyik legmodernebb, a legszigorúbb hazai és nemzetközi környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő projekt a régióban. A kezdeményezés 70 százalékos európai uniós és hazai támogatásból, valamint a CIB Bank önerő finanszírozásával jöhet létre - a szerződést a napokban írta alá a pénzintézet és a Biokom Kft. A 313 önkormányzat életében minőségi változást hozó beruházást az érintett önkormányzatok által alapított Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás koordinálja, a program üzemeltetője pedig a Biokom Kft.

A baranyai program célja a gazdasági és környezetvédelmi szempontoknak magas szinten megfelelő hulladékgazdálkodás megvalósítása. A teljes rendszer több mint 18 milliárd forintba kerül, amelynek csaknem egyharmadára nyújt finanszírozást a CIB Bank. A többi között mechanikai-biológiai kezelő létesítmények, átrakó állomások, hulladéklerakó és hulladékudvarok létesülnek. A fejlesztés a dél-dunántúli régió több mint 426 ezer lakosát érinti, akik tavaly 175 ezer tonna hulladékot termeltek.

Kiss Tibor, a Biokom Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez a fejlesztés azért több, mint a hozzá hasonlók, mert a hulladékképződés megelőzésére és a keletkező hulladékok feldolgozására helyezi a hangsúlyt. A minél nagyobb arányú hasznosítást támogatja, illetve segíti a lakossági szelektív gyűjtést és a házi komposztálást. A program részeként több tízezer szelektív gyűjtő edényt osztanak ki, illetve létrehoznak 820 gyűjtőpontot. - A rendszer a lehető legalacsonyabb költséggel üzemel majd. Ennél is fontosabb, hogy a régió környezetvédelmi ipara új lendületet vehet, illetve a korszerű hulladékgazdálkodásnak köszönhetően a települések a külföldi befektetők szemében is felértékelődnek - tette hozzá.

Lukács Péter, a CIB Bank délnyugat-magyarországi régiójának vezetője elmondta: különösen fontosnak tartják, hogy minden olyan kezdeményezés mellé odaálljanak, amely nemcsak gazdasági, hanem jelentős társadalmi és környezeti értéket is teremt a régióban. A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program célja ebből a szempontból is illeszkedik a CIB Bank társadalmi felelősségvállalási gyakorlatához. Hisznek abban, hogy a most induló program nemcsak Baranya megye és a régió, hanem Magyarország sikertörténete lesz.

- A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program elsősorban környezetvédelmi célból megvalósított beruházás, ami az uniós csatlakozáskor felvállalt kötelezettségeink sorába tartozik - értékelte a fejlesztést Kiss Tibor ügyvezető igazgató. A program révén számos új, Magyarországon még nem használt technológiát és eljárást honosítanak meg.

A cikk megjelenését a CIB Bank támogatta.

A Deloitte által létrehozott Közép-európai Környezeti Jelentés Díjra, vagyis a Zöld Béka Díjra a régió bármely országából pályázhattak a vállalatok. Közülük választotta ki a zsűri az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítő cégét. Az idei díjazott a harminchat pályázó közül a CIB Bank Zrt. lett, második a Magyar Telekom Nyrt., harmadik helyen pedig a horvát Hartmann végzett. Reiniger Róbert, a Deloitte környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója szerint jelzésértékű a szolgáltató cégek előretörése, amelyek általában aránylag kevéssé szennyezik a környezetet, mégis sokat tehetünk a környezetterhelés csökkentéséérthez. Elég csak arra gondolni, hogy a mobilbank-szolgáltatás révén megspórolhatunk egy-egy autóutat a legközelebbi bankfiókig. Reiniger Róbert szerint a pénzügyi szféra elsősorban azzal tud hozzájárulni a környezeti állapot javításához, ha a hitelezési döntések szerves részévé teszik a környezetvédelmi szempontokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.