Lopott mobilszámok a Deutsche Telekomtól

A cég több millió ügyfelétől kért bocsánatot a Deutsche Telekom főnöke. René Obermann azt követően szórt hamut a fejére, hogy a Der Spiegel megszellőztette: a bonni székhelyű távközlési óriás eddig elhallgatta, hogy két és fél évvel ezelőtt ismeretlenek 17 millió ügyfél adatait lopták el a társaság elektronikus nyilvántartási rendszeréből. Az érintett előfizetők között számos politikus, gazdasági vezető, közéleti és médiaszemélyiség is található, állítólag többek mobilszámát ismeretlenek az interneten keresztül próbálták "értékesíteni".

Obermann ugyanakkor tegnapi bocsánatkérése során fogadkozott, hogy az - állítólag legnagyobb német - adatlopás nyomán semmiféle kár sem keletkezett. A tolvajok egyszer, még 2006 tavaszán próbálták értékesíteni "árujukat", de miután a megkeresett cég riasztotta a Deutsche Telekomot, illetve annak leányvállalatát, a T-Mobile-t, a tetteseknek nyoma veszett. A vállalat időközben az adatokkal való visszaélések miatt több munkatársat elbocsátott.

A Der Spiegelhez most eljuttatott "adatzsákmányból" kiderül, hogy a bűnözők az ügyfelek nevét, címét, mobilszámát szerezték meg, egyes esetekben hozzáfértek a születési adatokhoz és e-mail címekhez is. A Deutsche Telekom szerint az ellopott információk nem tartalmaznak banki vagy hitelkártya-információkat. A botrány csillapítása érdekében Európa vezető távközlési cége ingyenes mobilszámcserét ajánlott fel előfizetőinek. A T-Mobile-nak a közel 82 millió lakosú Németországban 38 millió ügyfele van.

A bonni államügyészség a Deutsche Telekom feljelentése nyomán több személy ellen nyomoz, már házkutatásokat is végrehajtottak. Politikusok a személyi konzekvenciák mellett az adatvédelmi törvény szigorítását követelték. Alig fél éven belül ez a második nagy adatkezelési botrány a Deutsche Telekomnál. Május végén kiderült, hogy a cég 2005-2006-ban magándetektívek bevetésével felügyelőbizottsági tagok és újságírók után "szaglásztatott". A többi között a híváslisták ellenőrzésével akartak annak nyomára bukkanni, hogy ki szivárogtatott ki érzékeny információkat a sajtónak.

René Obermann bocsánatot kért
René Obermann bocsánatot kért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.