galéria megtekintése

Lakáslottó vélhetőleg kizárva


Korántsem egyértelmű, mi az állam terve az új lakások fejlesztésével. Rogán Antal tájékoztatásért felelős miniszter tegnapi bejelentése szerint olyan szövetkezeti jellegű intézmények jönnének létre, ahol – leegyszerűsítve – a tagok megtakarításaiból épülhetnének lakások: ezer szövetkezeti tag dobhatna össze száz lakást. Az, hogy annak a 900 tagnak, akinek nem jut a száz felhúzott lakásból, mi lesz a nyereménye, vélhetőleg az e hétre ígért törvényjavaslatból derül majd ki.

Maketten sem látszik még a modell
Maketten sem látszik még a modell
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A Fundamenta elsőként vállalkozott a reakcióra. A piacvezető lakáskassza közleményében leszögezte: örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely a magyar lakosság otthonteremtését segíti. Azt is hozzátették ugyanakkor: óvatosan kell hozzányúlni a biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásához.
A fogyasztói csoportok lényege az volt, hogy a tagok befizettek adott összeget, majd abban reménykedtek, hogy majd őket sorsolják ki, s meg tudják venni a háztartásból hiányzó mosógépet vagy éppen autót. A csoportok vége jellemzően az lett, hogy néhányan hozzájutottak ugyan a nyereményhez, ám a többség hiába fizetett be újabb és újabb pénzeket, egy fillért sem kapott vissza.

 

A kormány a hétfőn beharangozott nemzeti otthonteremtési közösséggel nem egy túlbonyolított lottósorsolást akar bevezetni. Mint azt Rogán Antal elmondta, a közösség részben pénzügyi intézmény lesz, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) kell engedélyezni a működését, a pénzügyi felügyelet pedig ellenőrizni fogja.

A mintának mondott building society nem lakástámogatás, hanem egyfajta finanszírozási forma, ahol a társaság betétet gyűjt és hitelt ad. Az első lakást viszont extra támogatással segíti a brit állam: legalább 1600 font megtakarítás mellé akár 3000 font támogatást is ad.

Rogán gondja – a minapi háttérbeszélgetés alapján – nem csupán az, hogy az emberek a tetemes állami támogatás dacára csak parkoltatják a pénzüket a lakáskasszákban. (Ez túlzás: a megtakarítást lakáscélra kell használni.) A miniszter nehezményezte, hogy a piacvezető kassza nyereséget is termel. „Az nem lehetséges dolog, hogy óriási pénzek – hatalmas állami támogatás mellett – kedvezményes megtakarításként nyugszanak. Csendben, mellékesen teszem hozzá, meg lehet nézni, hogy a Fundamenta mekkora nyereséget kaszál, és mennyit visz haza Németországba. Több tízmilliárdos nagyságrendekről beszélünk egy évben. A kormány nem szereti, ha hülyének nézik" – mondta Rogán.

A Fundamenta 2014 végén több mint 670 ezer ügyfélhez kötődő, 1800 milliárd forint értékű szerződésállománnyal rendelkezett. Bevétele két évvel ezelőtt 33 milliárd forint volt. Osztalékot az elmúlt öt évben mindig fizetett német tulajdonosainak, ám öt év alatt mindösszesen nyolcmilliárd forintot. Ennek alapján nem egyértelmű, milyen tízmilliárdokra utalhatott Rogán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.