galéria megtekintése

Kútba esett üzletek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 30. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egyes Mol-kutak shopjai nyitva lehetnek vasárnap, a Shell töltőállomásokon üzemelő üzletek viszont nem. A vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt sikerült úgy módosítani, hogy még az üzemanyagpiacon is torzíthatja a versenyt. Sok kúton szombat estétől hétfő hajnalig nem lehet venni még egy ásványvizet sem.

Mintha csak egy gyilkosság helyszíne lenne, olyan buzgalommal választották le piros-fehér szalaggal a Tesco Express területét a kút kasszájától szombaton a fővárosi Haller utcai Shell töltőállomáson. Az ide betérő autósok meglepődve tapasztalhatták, hogy hétfő reggel hatig még egy ásványvizet, szendvicset vagy egy kis tábla csokit sem vásárolhatnak.

Ez a látvány és üzenet fogadta tegnap a Shell-kutak látogatóit. Torzul a verseny a törvény miatt
Ez a látvány és üzenet fogadta tegnap a Shell-kutak látogatóit. Torzul a verseny a törvény miatt

Számos kúthálózat volt kénytelen hasonló intézkedést életbe léptetni, miután pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a lex Sparnak nevezett döntés, amely módosítja a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt. Nem mentesíti a korlátozás alól a benzinkúton működő üzletet sem, ha abban üzemanyagot nem árulnak. Első hallásra azt hihetnénk, hogy ennek az előírásnak egy töltőállomáson könnyű megfelelni. Hát, ez tévedés.

 

Több kúthálózatnál ugyanis külön cég értékesíti az üzemanyagot, és külön vállalkozás árulja a shopokban kapható minden más terméket és szolgáltatást. Vagyis ha a törvényben használt „üzlet” szót vállalkozásra, azaz jogi személyre értjük, akkor rengeteg kúton olyan cég árul ételt és italt, amely nem árul üzemanyagot, így nem folytathat kereskedelmi tevékenységet szombat este tíztől hétfő hajnalig. (Hacsak nem a tulajdonos, netán annak közvetlen hozzátartozója dolgozik a kasszában.)

Ha az üzlet alatt egy boltot mint fizikai egységet értünk, akkor más a helyzet, de a jogszabály nem ad támpontot. Nem csoda például, ha a Shell-hálózatban máris intézkedtek arról, hogy az érintett időszakban csak benzint és gázolajat, mosószolgáltatást, online terméket, például telefonkártya-feltöltést és vendéglátáshoz kapcsolódó terméket lehet vásárolni. Utóbbi azt jelenti, hogy szombat este tíz után a kúton lehet inni kávét, de ásványvizet már csak akkor lehet vásárolni, ha helyben el is fogyasztja a vásárló. Az elvitel már illegális.

A meglehetősen sajátos helyzet oka, hogy nagyon sok kutat vállalkozók üzemeltetnek, és nem közvetlenül az olajtársaság. Több hálózatnál gyakorlat pedig – tekintettel a kutakon tárolt üzemanyag értékének nagyságára és az óriási adótartalomra –, hogy a nafta tulajdonjogát nem adják át a szerződéses partnernek, hanem azt közvetlenül az olajtársaság értékesíti, s csak a bolti termékeket árulja a kutat üzemeltető vállalkozó.

Ez immár évtizedes gyakorlat, amely biztonságot jelent az olajtársaságnak. Ezért kapunk tankolás után rendre olyan nyugtát, amelyen két eladó cég van feltüntetve. Vannak olyan kúthálózatok is, amelyek megoldották az üzemanyag továbbértékesítésének szerződéses és garanciális rendszerét, ezeknél a kutat üzemeltető vállalkozás árusítja a benzint és a gázolajat is. Rájuk a mostani törvénymódosítás nem vonatkozik. A szabályozás tehát immár a kutak versenyébe is beleszól.

Pékség: Sajtot nem adhatunk!

Olvasónk vasárnap délelőtt egy érdi pékségben sajtot már nem tudott venni a reggelihez, annak ellenére sem, hogy a pékségek kínálatában évtizedek óta van tejtermék. – Nagyon szomjas vagyok, lehet itt inni egy ásványvizet? – érkezett egy következő vásárló, aki azt a meglepő választ kapta, hogy üdítőt nem adnak el neki, de ha a helyszínen elfogyasztja, akkor már ki is veheti a hűtőből, ebben az esetben ugyanis a pékbolt vendéglátással foglalkozik, nem kereskedelemmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.