galéria megtekintése

Orbánék csatát nyerhettek, zöld utat adhat az EU Paks 2-nek

46 komment


Marnitz István

Az Európai Bizottság feltételekkel ugyan, de kész engedélyezni a paksi atomerőmű orosz bővítését. Orbánék csatát nyerhettek.

Ha a Paks 2. beruházásról szóló tárgyalások az eddigihez hasonló, konstruktív légkörben folytatódnak a magyar kormány és az Európai Bizottság között, hamarosan találhatunk a fejlesztésre EU-jogba illeszthető megoldást – nyilatkozta a Népszabadságnak Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke. Eszerint az alelnök kedvezően ítéli meg az engedélyezés kimenetelét. A kérdésben Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos lapunk kérdésére annak megállapítására szorítkozott, hogy a tárgyalások rendkívül konstruktív légkörben haladnak előre. Ez a diplomácia virágnyelvén szintén arra utalhat, ha nem jön közbe semmi különös, akkor az EU, feltételekkel bár, de az orosz kivitelezést alapvetően elfogadva hozzájárul az Orbán-kormány álmának engedélyezéséhez.

Lényegében a nagy akadály elhárulhat az új atomerőmű elől
Lényegében a nagy akadály elhárulhat az új atomerőmű elől
Mediaworks

Ez azt jelenti, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a magyar kabinetnek nem kell versenytárgyalást meghirdetnie a paksi atomerőmű bővítésére. Noha magas szintű EU-forrásokból mi is ezt hallottuk, az alappályázat tárgyában Sefcovic nem kívánt lapunknak további információkkal szolgálni, a tárgyalások lehetséges lezárásának időpontját se becsülte meg.

 

Az EU-bizottság számos kérdésben vizsgálta már a beruházást, a fűtőanyag-beszerzés kizárólagosságának tilalmától kezdve az Orbán-kabinet által elrendelt titkosítások enyhítéséig. Kéréseiket a felek különösebb ellenállás nélkül teljesítették. Csupán a „közbeszerzési", illetve az állami támogatási ügy van hátra. Előbbi már címkéjében is idomul a magyar–orosz érveléshez, miszerint magát a beruházást bizonyos – például technológiai – okokból nem lehet megversenyeztetni, arra egyedül az oroszok alkalmasak, ám a felek minden további beszerzést tender keretén belül intéznek majd. Sarkalatos kérdés, e tárgyban mit kér majd az EU. Vannak olyan rész­egységek, amelyeket az orosz kivitelező – hasonlóképp technológiai okokból – nem hajlandó külső forrásból beszerezni. Komoly kérdéseket vet fel a negyvenszázalékos magyar hozzáadott értékről szóló szlogen érvényesítése is. Nagy kérdés, hogy a beszállító vagy a vásárolt termék mitől minősül magyarnak, ellenértékéből mennyi marad ténylegesen az országon belül.

Látszatversenyre ítélve

Az EU a verseny élénkítése érdekében valószínűleg azt is megtiltja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó MVM legyen az új blokkok gazdája. Ennek ugyanakkor még két éve elébe ment Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor a fejlesztőcéget saját tárcája alá vonta. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy érdemben miként versenyezhetne Magyarországon két atomerőmű, amikor a nuk­leáris szakmai kultúra letéteményese továbbra is az MVM. Erre utalt Lázár is, amennyiben a jövőben is megelőlegezte a szakmai együttműködést az MVM-mel. Lázár ugyan az elmúlt évek során egyfajta alternatív energetikai központ létrehozásán iparkodott, de ez hamvába holt, a paksi fejlesztőcég kivételével a kormányfő minden energetikai vagyonelemet a szaktárca, azaz az NFM alá rendelt.

Kapcsolódó cikkek

„Az atom felett eljárt az idő”

Egyre több országban állítanak le atomerőműveket amiatt, hogy nem versenyképes a termelésük, nem tudnak versenyezni a megújuló energiaforrásokkal termelt olcsó árammal – hangzott el kedden a Csernobil 30 - Láncreakció című budapesti konferencián.

Paks–Roszatom: Enyhül Brüsszel?

.

Egy paksi ügyben enged az EU

Az Európai Bizottság elfogadja a paksi bővítés műszaki adatainak titkosítására vonatkozó magyar módosításokat, de a beruházás államitámogatás-tartalmát, illetve a pályázat elmaradását illető brüsszeli vizsgálatokban is hónapokon belül megegyezés várható – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Sztaniolba csomagolt hadüzenetet küldött az MVM Lázárnak

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója szerint az energiaárak vélhetőleg csökkenni fognak, noha már az utóbbi években is sokat estek. Ez az értékelés a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó társaság sztaniolba csomagolt hadüzeneteként is értelmezhető a paksi nukleáris bővítéshez tűzön-vízen át ragaszkodó kormány, illetve Lázár János felé. Ahhoz ugyanis, hogy megtérüljön az atomerőmű, magasabb árakra volna szükség.

Így gyarapodik az Ön pénzéből Putyin és körének vagyona

A paksi bővítést finanszírozó és kivitelező cégcsoportban feltűnnek olyan orosz szereplők, akik Putyin elnök közvetlen környezetéhez tartoznak, és érintettek a Panama-iratokban leleplezett offshore bizniszben, valamint az Ukrajnát ért orosz agresszió miatt Oroszországra kivetett szankciókban – állítja Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.