Külön zárjegy a pálinkának
Az országban elsőként a pannonhalmi törkölypálinkára helyezték fel a terméket hungarikumként megjelölő zárjegyet. Barabás Attila, a Győri Likőr Zrt. vezérigazgatója szerint a világon négy-öt olyan égetett szeszes ital található, mely törvényi oltalom alatt áll. A tavaly elfogadott jogszabályok alapján most már a kizárólag Magyarországon, gyümölcsből készült pálinka is közéjük tartozik.
2002-ben kezdték el azt az eljárást, amelynek nyomán 2008-ban hungaricum lett a pálinka. A mostantól alkalmazott rózsaszín-narancssárgás zárjegynek elsősorban az a jelentősége, hogy megkülönbözteti más szeszes italoktól a gyümölcspárlatot – magyarázta Barabás Attila. Hozzátette: Magyarországon évente mintegy 4-5 millió hektoliter saját fogyasztásra készülő, bérfőzött, kedvezményes adózású pálinkát állítanak elő. A kereskedelmi célú főzés – ebbe a kategóriába tartozik a Győri Likőr Zrt. tevékenysége is – évi 2 millió hektoliter körül alakul. Ezek a cégek évente 30-40 százalékos növekedést érnek el. Az első zárjegyes pannonhalmi törkölypálinkát múzeumban helyezik el.