A külföldi cégek szerint zsigerből korrupt a magyar üzleti élet

A külföldi cégek évek óta tudnak a milliárdos értékű hazai korrupcióról, elégedett szinte nincs köztük. Finoman, de rendre megfogalmazzák: Magyarország már rég a Balkán része. Nincs elégedett vállalat. Azt mondják, generációkban mérhető folyamat lesz tudati változásokat elérni.

Roppant lesújtó véleményt fogalmaz meg a magyarországi korrupciót és átláthatóságot illetően a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara még idén tavasszal ismertetett 2014. évi konjunktúrajelentése. A külföldi, döntően német hátterű cégek véleményét tükröző dokumentum szerint itthon a korrupciót és a közbeszerzési eljárások átláthatóságát (pontosabban átláthatatlanságát) a vállalatok a legtöbb esetben egymással összefüggő jelenségnek tekintik.

Dale A. Martin a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Országstratégia kellene
Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. Országstratégia kellene
Teknős Miklós / Népszabadság

A már korábban is kedvezőtlen megítélés 2014-ben csak tovább romlott. A cégek több mint 70 százaléka elégedetlen a helyzettel, ami pedig igazán kétségbeejtő, az az, hogy az elégedetten nyilatkozók aránya a nullához közelít – fogalmaz a jelentés. A cégek legnagyobb aggálya, hogy torzul a verseny, és azok kerülnek hátrányba, akik szabályszerűen és tisztességesen dolgoznak. A Magyarországon működő vállalatoknak az csupán sovány vigaszt jelent, hogy a térség számos országában hasonló vagy még a hazainál is rosszabb a helyzet.

– A számos formában megjelenő korrupció, az illegális foglalkoztatás, a szellemi tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények, a vám- és jövedéki bűntettek rendkívüli károkat okoznak az országnak – írta ez évi jelentésében a Magyar Európai Üzleti Tanács. Ennek nyomatékot ad, hogy a jelentést a 14 hazánkban befektető legnagyobb vállalat első számú vezetői közösen írták, így abba nem kerülhetett be egyetlen olyan mondat sem, amellyel akárcsak egyikőjük ne értett volna egyet.

Egyértelmű törvényekre és azok szigorú betartatására van szükség az országban. További lépések szükségesek a korrupciós ügyek feltárásában, ellenőrzésében és kezelésében, hogy ne az érdekkörök gazdagodjanak, hanem az ország fejlődjön. A korrupció elleni harc hatékony eszköze a nyilvánosság és az átláthatóság. Példamutatással elsősorban a közéleti szereplőknek kell szolgálniuk – áll a jelentésben. A júliusi rendezvényen, amelyen ezt ismertették, Szijjártó Péter is jelen volt, aki egy sikeres és tiszta Magyarországot vezetett elő. A tanulmány mondandója és az általa elmondottak alapján már akkor is arról számoltunk be, hogy Szijjártó és a legnagyobb hazai befektető cégek párhuzamos Magyarországról beszéltek.

Az üzleti szervezet a tavalyi jelentésében úgy fogalmaz, a korrupció Magyarországon történelmi hagyományokkal rendelkező, társadalmi beidegződés. Generációkban mérhető folyamat lesz tudati változásokat elérni, amelyek hatására javul a helyzet. – Jelentősnek tartjuk a korrupcióellenes kormányhatározatot is, de véleményünk szerint itt az idő, hogy a korrupció elleni harc egy országstratégia része legyen – hangzik a tavalyi jelentés. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.