Központosítják a trafikok ellátását is?

Központosíthatják a dohányáruk kiszállítását is. Az állítólag erre kiszemelt társaság ezt tagadja, viszont kis dohányipari cége a közelmúltban új befektetőkkel és súlyos milliárdokkal lett gazdagabb.

Lapunk több, független piaci forrásból úgy tudja: kormányzati elképzelések szerint központosítanák a július elsejétől induló nemzeti trafikok áruval való ellátását. Eddig javarészt közvetlenül a nagyobb dohánygyárak, illetve dohány-nagykereskedők látták el a kisboltokat és trafikokat – ez alól néhány nagyobb áruházlánc a kivétel, amely saját logisztikai rendszerét használja a dohányszállításra.

Az új rendszerben ez is változna: a kiszivárgott tervek szerint egy piaci cég alá szerveznék be a dohányboltokba történő kiszállítást. Ezzel kapcsolatban a forrásaink a Verestransz-cégcsoportot említették, miszerint az egyik, oda kötődő vállalkozás lehet a befutó.

A Verestransznál szűkszavúan cáfolták a dohányáru-szállítási megrendelések megszerzésének hírét. Dudás László, a közúti fuvarozással foglalkozó társaság igazgatója lapunknak csupán annyit mondott: találkozott a cégüket hírbe hozó találgatásokkal, de szerinte ki fog derülni, hogy az értesülések alaptalanok.

"Az elsősorban infrastrukturális beruházások megvalósításánál dolgozó Verestransz profiljába a kiskereskedelmi áruterítés nem illeszkedik, és a vállalkozásnak nem is lesz köze a trafikárukhoz. Olyannyira, hogy cégüknél hiába keresik a cigarettákat szállító autókat, ilyenekkel nem rendelkeznek" – mondta Dudás. A Verestransz képbe kerülésének okát az igazgató is csak találgatni tudta, de megítélése szerint a híresztelések felröppenésére legfeljebb egy részleges névazonosság adhatott apropót.

Tény azonban, hogy a Verestransz cégcsoport egyáltalán nem ismeretlen a dohánypiacon. Dudás László 2011 májusában hozta létre a 2 millió forintos törzstőkéjű Verestabak Kft.-t, amely cégbejegyzése szerint ma is a Verestransz Szadai úti telephelyén található, és főtevékenység szerint dohánygyártással foglalkozik.

A 2011-ben 16 millió forintos nettó árbevételű cégre az idén márciusban rámosolygott a szerencse. A 2 millió forintos törzstőkéjű cég jegyzett tőkéje idén márciusban 8 milliárd forintra nőtt. Ezzel együtt új külföldi és egy hazai társtulajdonost kapott a cég. A nevét Verestabakról Marshall Hungary Kft.-re változtató vállalkozásba betársult bizonyos Frank Julius Andrássy kanadai, vancouveri lakos – utóbbinak Dudás László a kézbesítési megbízottja. A fiatal, 1978-as születésű kanadai befektetőről semmiféle adatot nem találtunk a hazai cégbírósági iratok között.

Frank Julius Andrássy mellett egy pomázi vállalkozó, Endrei Károly is résztulajdonos lett a cégben.

A központi kiszállítással kapcsolatos vélelmezett tervekről korábban, illetve a mai napon is több kérdést tettünk fel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, ám a minisztérium, illetve az NDN egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.