Közművédő MSZP

Az MSZP szerint a Fidesz szétveri a víz-, hulladék- és kéményseprőszolgáltatást; a kormánypárt reakció gyanánt azt közölte, hogy a szociálliberálisok emelték az áram- és gázdíjakat.

A víz- és hulladékszolgáltatás ráfizetéses és nem stabil - hangoztatta Heringes Anita szocialista képviselő sajtótájékoztatóján. Rémképként felvetítette, hogy az Orbán-kormány politikája folytán a jövőben nem viszik majd el a szemetet, nőhet a csőtörések, valamint az életveszélyes kéménytüzek száma. 139 településen már ma a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást - hangsúlyozta. (Pontosabban a levonuló társaság helyett a katasztrófavédelem kötelez egy másikat a szolgáltatás ellátására. A kéményseprésnél hasonló a helyzet.)

Ennek okaként a társaságok agyonadóztatását nevezte meg, amit szerinte a szakemberek, az MSZP és a fideszes polgármesterek után már az illetékes nemzeti fejlesztési tárca helyettes államtitkára is elismert. Szerinte a gondokat a témában várható törvénymódosítások se oldják meg. A szektorok szétverése, agyonadóztatása helyett fenntartható és stabil megoldást sürgetett.

A Fidesz reakciója kevéssé tűnt bűnbánónak, sokkal inkább a rezsiharc fordulatait ismételték meg. A szocialista nyilatkozatban annak bizonyítékát látják, hogy az MSZP ismét a külföldi szolgáltatók oldalára állt, akik számára a balliberális időszakokban úgymond átjátszották a közműveket, és amely társaságok szerintük ezermilliárdos profitot söpörtek ki az országból. Heriges Anita szavai számukra azt is bizonyítja, hogy a szocialisták nem támogatják a rezsicsökkentést, ha tehetnék, visszacsinálnák azt. Emlékeztetnek, hogy míg a szociálliberális kormányok alatt többszörösükre emelkedtek az áram-, gáz- és távhőárak, azok a Fidesz-kabinet alatt átlag 25 százalékkal mérséklődtek. Míg a szocialisták időszakában jövedelemarányosan a hazai energiaárak a legmagasabbak közé tartoztak, addig most a tényleges áram- és gázárak a második legalacsonyabbak Európában - közlik.

A Fidesz nyilatkozata kevéssé tűnik rugalmasnak magára a témára nézve, ami a víz-, hulladékszállítási és kéményseprési szolgáltatásra vonatkozik. E szektorokban lényegében nincs külföldi tulajdon: azt állami, önkormányzati cégek és magyar hátterű kisvállalkozások végzik. (A víz- és hulladékszállításban részt vevő néhány külföldi tulajdonos zömét a Fidesz-kabinet kivásárolta.) Itt a rezsicsökkentés is alacsonyabb volt.

A frakció kétségtelenül pontosította a politikusaik által rendre összemosott jövedelemarányossági és tényleges ár szerinti energiastatisztikákat. Ám azt, hogy nálunk lenne a második legalacsonyabb az áramár, az Eurostat legutóbbi statisztikái sem támasztják alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.