Közérdekű pereket indít a jegybank

Közérdekű pert indít 16 pénzintézettel szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jelenleg folyamatban lévő elszámolás ugyanis nem vonatkozik például a 2010 novembere után felvett hitelekre. Az MNB azonban megvizsgálta ezeket a kölcsönszerződéseket is, hogy az általános szerződési feltételek (ászf) meg feleltek-e a Kúria korábbi jogegységi döntésében meghatározott feltételeknek.

Az MNB 210 pénzintézettől kapott adatszolgálatást, ezek közül 138 nyilatkozott úgy, hogy 2010 november vége óta nem volt náluk egyoldalú szerződésmódosítás – ismertette szerdai tájékoztatóján Windisch László, az MNB alelnöke.

További 56 hitelintézet arról számolt be, hogy bár nem tekintik tisztességtelennek az általuk követett gyakorlatot, de önként alávetik maguk az elszámolási törvénynek. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan feltételek szerint megy majd a folyamat, mint az olyan szerződéseknél, amelyekre vonankozik az elszémolás. 

A többi 16 pénzintézet ászf-ét az MNB megvizsgálta, és úgy találta, hogy azok nem felelnek meg a Kúria által meghatározott feltételeknek, ezért atörvényben biztosított határidőig, vagyis április 30-ig bírósághoz fordulnak – ismertette Windisch. Az MNB tehát ezekben az esetekben közérdekű perekben kényszeríti ki az elszámolást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.