galéria megtekintése

Már a zsebpénzünkre is rászáll a NAV

9 komment


Sándor Tünde

Az adóhatóság a közösségi oldalak adok-veszek csoportjait és a garázsvásárokat is igyekszik ellenőrizni. Állítják: nem a használt gyerekruhákat áruló kismamák, hanem a rendszeresen feketén kereskedők vannak célkeresztben.

Amit mindenki tud, azt ­tudja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. Konkrétan, hogy nagyban zajlik az adásvétel nemcsak a hivatalos online piactereken, hanem a magánszemélyeknek jutalékmentes bizniszelést lehetővé tevő közösségi portálon, a Facebookon is. A közösségi térben folytatott mikrokereskedelem mellett minden hétvégén többtucatnyi garázsvásár, bolhapiac és gyerekruhabörze zajlik a nagyobb városokban.

Garázsvásár Budapesten. Értékfüggő terhelés
Garázsvásár Budapesten. Értékfüggő terhelés
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyre többen jönnek rá, hogy a pár száz forintért eladható apróságokat már nem érdemes kidobni, mert azokat az újonnan kialakult felületeken el is lehet adni. Így azonban a korábbinál is nagyobb figyelmet kap egy-egy adóellenőrzésről szóló hír. Mint például az, amelyik a napokban söpört végig a magyar Facebook-felhasználók falán. Az írás szerint egy gyanútlan diáklányra csapott le a NAV revizora, aki időpontot egyeztetett vele, noha ő csak „használt ruháit és néhány új darabot értékesítve” némi zsebpénzre akart szert tenni. A holmikat helyben lefoglalta az álruhás vevő, a „hatalmas” bírságot pedig csak ezután róják majd ki.

 

A NAV sajtóosztályán a névtelenül és konkrétumok nélkül közölt eset kapcsán elismerték: az előzetes kockázatelemzés során az adóhivatal valóban felhasználhatja az interneten megtalálható adatokat, és az adóellenőröknek is ugyanúgy, mint bármelyik magánszemélynek lehetőségük van arra, hogy az interneten közzétett felhívásokra jelentkezzenek, hirdetésekben kínált szolgáltatásokat igénybe vegyenek, megrendeljék ezeket, és ellenőrizzék az érintett adóalanyokat.

A közösségi oldalak fórumain, adok-veszek csoportjaiban jellemzően kismamák árulják a kinőtt gyerekholmikat, fiatalok igyekeznek némi pluszzsebpénzhez jutni megunt ruháik, illatszereik értékesítésével, de kortól, végzettségtől, jövedelemtől függetlenül egyre többen csatlakoznak az üzletelőkhöz. A közzétett ingóságok végül jellemzően az új holmi árának töredékéért találnak gazdát.

Aki saját megunt dolgait eladja, az nem végez gazdasági tevékenységet – szögezte le lapunknak küldött válaszában a NAV szakértője. Ők azokat próbálják kiszűrni, akik rendszeresen és üzletszerűen, nyereség elérése céljából kereskednek, vagyis feketén üzletelnek, nem adóznak. Akik a kinőtt ruháknak, megunt játékoknak keresnek új gazdát a világhálón, vagyis úgynevezett alkalmi értékesítést végeznek, nem mentesülnek automatikusan minden adókötelezettség alól, de a mérték nagyon lényeges.

Fő szabályként két összeghatárt érdemes megjegyezni – figyelmeztet az adóhatóság: jövedelmet bevallani csak akkor kell, ha a bevétel meghaladta a 600 ezer forintot, de ebben az esetben is csak a 200 ezer forint feletti rész után kell személyi jövedelemadót fizetni: idén január 1-jétől 15 százalékot. A számítás során kalkulált jövedelem pedig kisebb összeg, mint a tényleges bevétel, abból ugyanis le kell vonni a költségeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.