Ebből mi lesz? Kósa Lajos újra megszólalt

Kósa Lajos szerint érdemes lenne újragondolni azokat a nagy programokat, amelyekben Magyarország elkötelezte magát az Európai Unió felé.

A debreceni Öko-Aqua nemzetközi konferencia szerdai megnyitóján Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédében ezek közé sorolta a szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztését és az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházásokat, amelyre 1000-1200 milliárd forintos támogatási keretet biztosít az Európai Unió.

A politikus a csatornázási munkák kapcsán felvetette: át kell gondolni, "mely rész megoldott, mely részét lehet később megcsinálni, és mely része az, amely olyan költségnövekedést idéz elő, amelyet a polgárok nem tudnak megfizetni". Meg kell gondolni, hogy "életszerű-e kiépíteni EU-paraméterekkel ezeket a rendszereket?" - tette fel a kérdést.

Kósa Lajos hasonlónak nevezte a vízminőségjavító beruházásokat, amelyek 200 milliárd forintba kerülnek. A fideszes politikus szerint fontos az ivóvízbázis védelme, de érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lesz a javított minőségű víz fogyasztása. Szerinte ugyanis 100 liter vízből mindössze 2 liter jut emberi fogyasztásra, a többi locsolásra, autómosásra szolgál.

Kósa Lajos szerint fennáll a veszély, hogy olyan beruházásokat csinálunk, amit a fogyasztó nem tud kifizetni, s az is kérdés, "most kell-e megterhelni Magyarországot ezzel az 1000 milliárdos programmal". A Fidesz ügyvezető alelnöke bejelentette: ebben a kormányzati ciklusban meg kell születnie a víziközmű törvénynek, mert a víziközmű szolgáltatás jelenlegi helyzete rendezetlen, igényli a világos kereteket.

Ugyanakkor ellentmondás feszül abban, hogy a szolgáltatók - többnyire önkormányzatok - hármas szerepet látnak el: helyi rendelet-alkotók, díjmeghatározó árhatóságok és tulajdonosok is egyben. Ez kezelhetetlen, nem működik, meg kell változtatni - vélekedett.

Kósa Lajos "agyrémnek" nevezte, hogy ma Magyarországon több, mint 400 víziközmű szolgáltató van. Számukat csökkenteni kell, s ebben integrátori szerep vár a megyei jogú városokra - tette hozzá. Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavisz) elnöke közölte: háromnapos tanácskozásukon 850 hazai és határon túli szakember 16 szekcióban, 75 előadás keretében tekinti át a víziközmű szolgáltatók tevékenységét.

A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón megemlítette az árképzés jelenlegi tarthatatlan helyzetét. Az átalakítás érdekében levélben fordultak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.