galéria megtekintése

Kormánytanácsadók lennének a Matolcsy-diákok

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány számára végeznek majd elemző munkát azok az egyetemi hallgatók, akik az MNB által finanszírozott geopolitikai doktori képzésben vesznek részt havi 300 ezer forint ösztöndíjért.

A példátlanul magas, havi 300 ezer forint egyetemi ösztöndíj ­miatt figyeltek fel sokan a Pécsi Tudományegyetemen szeptemberben beindított geopolitikai doktori képzésre. Pedig a felvételi tájékoztatójában felsorolt tantárgyak túlnyomó többségét eddig is tanították a PTE Földrajzi Intézetének doktori iskolájában és a közgazdasági karon.

Arra voltunk kíváncsiak, miben más ez a képzés, s a felvett hallgatók mivel érdemelték ki a juttatást, amely háromszorosa a doktori képzésben kapható ösztöndíjnak. Dövényi Zoltán egyetemi tanár, a doktori iskola vezetője elmondta: a geopolitikai képzésről a PTE és az MNB a múlt év végén állapodott meg. Az MNB célja a szak támogatásával az volt, hogy az egyetem minőségi jelentkezők közül választhasson.

Leendő tanácsadók és hétköznapi hallgatók
Leendő tanácsadók és hétköznapi hallgatók
Löffler Péter / Népszabadság

 

A felvételizők pontszámát korábbi tanulmányi eredményeik és személyes beszélgetés során mutatott teljesítményük befolyásolta. A jelentkezőknek a felvételin meg kellett adniuk, milyen témában kívánnak kutatni. A már működő geográfus doktori iskola hallgatói gyakran hasonló kutatási témát választanak, az MNB célja, hogy a geoökonómia, a politikai földrajz és a geopolitika tudományának más-más részterületeit vizsgálják, s a doktorált hallgatók összesített tudása a lehető legszélesebb spektrumú legyen. Így ha több felvételiző is hasonló kutatási területet nevezett meg, akkor az jutott be, akinek a terve és egyénisége a legmeggyőzőbb volt. Íme néhány elfogadott kutatási téma: a visegrádi négyek biztonságpolitikai együttműködése; integrációs folyamatok a posztszovjet térségben; a Nyugat-Balkán jelentősége az unió szempontjából; Törökország uniós csatlakozása; a pénzhamisítás jellemzői a világ különböző térségeiben.

A geopolitikai képzésre csaknem százan jelentkeztek, közülük 62-t vettek fel. Nappali szakra négyen, levelezőre 58-an járnak. A felvettek között 27 közgazdászt, tíz jogászt és hét geográfust találunk, a többiek végzettsége különböző, akad köztük történész, francia egyetemet végzett borász. A felvettek átlagéletkora 33 év, a legidősebb 58 esztendős.

A levelező szakra felvettek harmada az MNB dolgozója, a többieket főképp más bankok és nagy cégek alkalmazzák. A hallgatók havonta egy napon vesznek részt egyetemi előadásokon Pécsen és a fővárosban, emellett el kell járniuk az MNB szakmai előadásaira. Az ösztöndíjat félévente ítélik oda, aki nem teljesíti az előírt feltételeket, elesik a vonzó apanázstól.

Dövényi elismerte, hogy a kiugró ösztöndíj híre okozott némi feszültséget az egyetemen, hisz a kezdő professzorok nettója sem több 300 ezernél, az adjunktusok meg ennek a pénznek a felét sem keresik meg. A doktori iskola vezetője szerint az MNB azért áldoz krőzusian erre a képzésre, mert a bank reményei szerint az itt végzettek segíthetik a kormánydöntéseket előkészítő szakmai stábok munkáját.

Jelenleg ha gyorsan kell reagálni egy tőlünk távol történő, ám előbb-utóbb ránk is hatást gyakorló gazdasági és politikai folyamatra, akkor a kormány számos témában nehezen talál szakembereket. A geopolitikai képzésben végzettek csapata szakemberlelőhely lehet az állami döntéshozók és a nemzeti bank számára, ezért gondolja az MNB, hogy a befektetés megtérül, véli Dövényi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.