galéria megtekintése

Könnyen pórul járhatnak Magyarországon az egyetemisták

Rohamosan fogynak az ingatlanok, a bérleti díjak viszont 40 százalékkal nőttek a felkapott budapesti kerületekben vagy éppen Sopronban tavaly óta. Nem lesz könnyű senkinek, aki augusztusra hagyja a keresést.

„Szinte bármilyen alapanyagból képes vagyok ehető ételt készíteni, 15 perc alatt sütit sütni, mosok, takarítok, reggelente kávét főzök, 8 perc beszélgetés után megmondom van-e testvéred, és ha igen, melyikőtök az idősebb. Nem dohányzom, nem drogozom, ellenben rengeteget olvasok, néha fura kajákat eszem, és ha meleg van, csak uborkás bazsalikomos limonádét iszom. A Star Wars-t mindig 4-5-6-1-2-3 sorrendben nézem. (...) A reggeli kávé előtt leginkább egy zombira hasonlítok a Walking Deadből, hétvégén reggel 9 előtt esélytelen felébreszteni, allergiás vagyok a rovarirtószerekre és Justin Bieberre" – ezzel a szöveggel keresi lakótársát – és belvárosi albérletét – Budapesten egy pszichológushallgató lány. Bár még nem késett el, a fővárosban és a vidéki egyetemvárosokban rohamosan fogynak a kiadó ingatlanok. Aki augusztusra, vagy közvetlenül a tanév kezdetére hagyja a keresgélést, könnyen pórul járhat.

A gólyák családjaira ráadásul jókora terhet ró az iskolakezdés: egy VIII. kerületi garzon havi bérleti díja például 80 ezer forint körül van, a rezsi 10-15 ezer forint, és első alkalommal a legalább 2 havi kaució összegével is számolni kell. Azaz negyedmillió forintnál többre is rúghat majd annak a szeptemberi büdzséje, aki nem szeretne másokkal együtt lakni.

Találtunk olyan háromszobás zöldövezeti lakást a debreceni Nagyerdő mellett, amit három egyetemistának adnának ki 160 ezer forintért. Pécsett hirdetnek feleekkora, belvárosi ingatlant 70 ezer forintért, de akad 35 négyzetméteres panel lakás is 120 ezer forintért, Debrecenben pedig 90 ezerért.

 

„Jellemzően 5-20 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest. Ennél nagyobb mértékű – akár 30-40 százalékos – növekedés történt Budapest külső és olcsóbb pesti kerületeiben, Miskolcon és Sopronban is. Az V. és VI. kerület, Győr, Szeged és Pécs nem drágult” – tudtuk meg Soóki-Tóth Gábortól, az Otthon Centrum elemzési vezetőjétől.

Fontos döntés, jelentős költség
Fontos döntés, jelentős költség
Lénárt Márton

A használt téglalakások bérleti díja most négyzetméterenként 3000 forint körül alakul. Az V. és a XIII. kerületben átlagosan 3200 forintot kell fizetnie a bérlőknek, a legdrágább pedig jelenleg a II. kerület, 3400 forinttal.

A panelek négyzetméterre eső díja Budapesten 2000- 2500 forint, a vidéki városokban 1000-1500 forint, azaz 5-10 százalékkal több, mint tavaly. A legdrágább Sopron, ahol a négyzetméterenkénti 2000 forintot is meghaladja a bérleti díj, a többi egyetem városban – Miksolcon, Szegeden, Szolnokon, Keszthelyen vagy épp Gödöllőn – 1500 forint a díjszint, ám Pécsett vagy Szegeden még ennél is olcsóbb albérletekkel is találkoztak az Otthon Centrum hálózatának munkatársai.

„Még egyáltalán nem késő elkezdeni keresni, érdemes azonban számolni azzal, hogy a fővárosban gyorsan elkelnek a belvárosi kislakások, aztán pedig szinte csak 80-100 négyzetméteresek maradnak, ahová több diáknak kell együtt költöznie” – hívta fel a figyelmet Soóki-Tóth Gábor, aki szerint egyébként is az a jellemző, hogy a fiatalok nem egyedül laknak. Annál is inkább, mert a legtöbb albérlet rezsivel és már járulékos költségekkel Budapesten minimum 100 ezer forintba kerül havonta, ami egy egyetemistának általában nem megfizethető.
​​
Részben ezért választja egyre több szülő azt a megoldást, hogy az albérleti költség évekig tartó finanszírozása helyett inkább beruház. A XI. kerületben az egyetemi városrészek körzetében például a gyereküknek lakást vásárlók adják az egyik legjelentősebb vásárlói csoportot.
Ez a gyakorlat vidéken is jellemző, hiszen a betéti kamatok – ezzel párhuzamosan a hitelfelvétel költségei is – rekordmélységben vannak, az ingatlanárak pedig az ország legtöbb régiójában emelkednek.

Dolgozók gáncsolják a tanulókat

„Az egyetemeken, főiskolákon az igények továbbra is jelentősen meghaladják a központi képzésekhez tartozó kollégiumi kapacitásokat, ráadásul az elsőévesek csak július végén értesülnek a felvételi eredményről, holott augusztus elején már rendkívül nehéz bérleményt találni” – hívta fel lapunk figyelmét Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, aki szerint most a pezsgő munkaerőpiac is nehezíti a diákok dolgát. Az év minden időszakában eleve problémás az albérlet keresés például az ország nyugati részén, így az ott fekvő egyetemvárosokban, Győrött, Sopronban is. A diákoknak pedig ebbe a versenybe kell beszállniuk.

​A felsőoktatási hallgatók kiadásai között egyébként a legnagyobb tétel a lakhatás. A kollégisták közel harmadannyiért tudják biztosítani lakhatásukat, mint azok, akik máshogy oldják meg ezt. Egy nem kollégista tanuló a HÖOK adatai szerint átlagosan 30 ezer forintot költ albérletre (ez a teljes havi büdzsé negyede), míg egy kollégista alig több mint 13 ezret (azaz büdzséje 36 százalékát).

A bérleti díjak alakulásáról a HÖOK-nak saját számításai nincsenek, a statisztikák alapján azonban úgy tűnik, a vidéki városokban és a kevésbé felkapott kerületekben évről évre 20-30 százalékkal emelkednek az árak, a frekventál részeken azonban ennek dupláját is tapasztalták az elmúlt időszakban. Az ingatlanpiaci előrejelzései sem kedveznek az albérletkeresőknek, ez a tendencia ugyanis várhatóan folytatódni fog.

A HÖOK felhívja a figyelmet arra is, hogy az interneten sok olyan ellenőrizetlen, megbízhatatlan szolgáltatás is található, ami megkárosíthatja a lakhatási megoldás hiányában kétségbeesett hallgatókat. Egyes felsőoktatási intézményekben éppen ezért már működnek olyan egységek, amelyek feladata például a non-profit albérletközvetítés. A HÖOK azt is javasolja a diákoknak, hogy mindenképpen jelentkezzenek be a bérleménybe, ez ugyanis megkönnyíti az ügyintézést az adott településen.

Albérleti kisokos

► A bérleti szerződésben tisztázni kell, hogy mire használható fel a kaució, illetve ha ebből a tulajdonos felhasznál egy bizonyos összeget – például rezsihátralék törlesztésére –, akkor azt vissza kell tölteni a szerződésben meghatározott összegre. Manapság már nem jellemző, de kamatot is lehet kérni a kaucióra, ennek mértékét szintén rögzíteni kell a szerződésben.

► Érdemes azt is eldönteni, hogy a közüzemi órákat átírják-e a bérlő nevére. Ha igen, akkor az illető nem tud tartozást felhalmozni, vagy a szolgáltatónak tőle kell behajtania a pénzt, nem a tulajdonostól – utóbbi így megszabadul egy potenciális és költséges veszélytől, amivel a bérbeadás jár.

► A bérleti szerződést egyre gyakrabban foglalják közjegyzői okiratba, így vitás esetben a problémás bérlő azonnal kiköltöztethető, nem kell bíróságra menni. A dokumentum költsége általában a bérlőt terheli, de ez megegyezés kérdése.

► Az interneten találhatók bérletiszerződés-minták, de ezt érdemes kiegészíteni mindennel, amiről a felek szóban megállapodtak, például a hatályról, a szerződés felmondásának lehetőségéről, a felmondási időről, a súlyos szerződésszegés eseteiről, arról, mit tartalmaz a bérleti díj, és minden egyéb jogról és kötelezettségről.

► Ami az adózást illeti, a bérlőt nem terheli semmilyen kötelezettség, a bérbeadó pedig – ha magánszemély – választhat: kér adószámot vagy nem. Az adó kiszámításához a jövedelmet kell meghatározni. Ha van igazolható költsége, akkor azt a bérbeadó levonhatja a bevételből, ha viszont nincs, jövedelemnek a bevétel 90 százaléka számít. Ezután kétféle terhet kell fizetni: a személyi-jövedelemadó 15 százalék, az egészségügyi hozzájárulás pedig alapesetben 14 százalék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.