galéria megtekintése

Komoly bajok vannak Matolcsy György unokatestvérének a bankjánál

7 komment


Varga G. Gábor

A Magyar Nemzeti Bank súlyos hiányosságokat tárt fel a NHB Növekedési Hitelbank hitelezési és kockázatkezelési gyakorlatában. Komoly bírsággal sújtották az apró pénzintézetet, amely a bírságoló jegybank forrásaiból kedvezményes kamattal milliárdokkal hitelezte Matol­csy unokatestvérének köreit.

Alapesetben legfeljebb a pénzügyi szakembereknek tűnne fel, hogy a Magyar Nemzeti Bank összesen mintegy négymillió forinttal büntet egy apró magyar pénzintézetet. Még akkor is, ha

a határozatból egyértelműen kiderül, hogy jogszabályok be nem tartása a bírság oka.

Négymilliós bírság nem is sok pénz egy banknak, de ha tüzetesen átnézzük a bírságolási aktivitást, megállapíthatjuk: bankok esetében ez nem mindennapos.

 
Szemerey Tamás
Fotó: Darnay Katalin

Az NHB Növekedési Hitelbankkal szemben a Pénzügyi Stabilitási Tanács nevében hozott, Windisch László MNB-alelnök által április 27-én kelt határozat elsősorban azért érdekes, mert az utóbbi időben sokat írtunk arról, hogy ez az az apró bank, amely Matol­csy György unokatestvéréé, Szemerey Tamásé, és amely igen bőkezűen osztja a Matolcsy által életre hívott Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrásait. Szinte ugyanaz a kör a kedvezményezett, amelyet több százmilliós támogatásban részesítettek a jegybank Pallas Athéné Alapítványai. Így például a Vs.hu egyik kiadója, a Száraz István tulajdonában álló New ­Wave Production félmilliárd forint hitelt kapott, de szinte kétséget kizáróan állítható, hogy a cégcsoport e banktól kapta az Origo megvásárlásához szükséges 4,2 milliárd forintot is. A Pallas Athéné Alapítványok 25 milliárd forint vagyont tartanak ennél a banknál betétben – derült ki a nemrég nyilvánosságra hozott szerződésekből.

A közpénz szempontjából nagyon is fontos, hogy ez az apró bank jól gazdálkodjon és úgy hitelezzen, hogy a kihelyezett tőke meg is térüljön, valamint a hiteleken elszenvedett esetleges veszteségei ne veszélyeztessék a bank gazdálkodását.

Ezt a jegybank rendszeresen ellenőrzi is minden banknál, s vélhetőleg egy ilyen ellenőrzés során találtak – a jegybank honlapján található határozat szerint – súlyos hiányosságokat.

A határozat ezért számos intézkedésre kötelezi a Növekedési Hitelbankot. Például arra, hogy „vizsgálja felül az ügyfélcsoportok kockázatát az irányadó jogszabályban foglalt valamennyi kockázati szempont figyelembevételével, valamint a jövőben az ügyfélcsoportok kialakítása és kockázatelemzése során mindenkor vegye figyelembe különösen a fennálló üzleti kapcsolatokat, a gazdasági függőség nagyságrendjét”. Vagy hogy „az irányadó jogszabályi előírások alapján vizsgálja felül a vállalati hiteleinek ügylet- és ügyfélminősítését, amelynek során fordítson kiemelt figyelmet a hitelek esetében felmerülő kockázatok azonosítására, mérésére és kezelésére a határozat indokolásában foglaltak szerint”. Azt is előírták, hogy „a számviteli tevékenység területén korszerűsítse ügyviteli rendszerét”. Mindez arra utal, hogy a jegybank szakembereinek komoly kételyei voltak a bank hitelezési gyakorlatával és kockázatkezelésével kapcsolatban. Lapunk pénteken kora délután megkereste a jegybankot azt tudakolva, konkrétan milyen ügyről van szó, választ még nem kaptunk.

Pedig azt is jó volna tudni, hogy a jegybank vizsgálóinak figyelmét felkeltette-e, hogy

Szemerey bankja az üzletemberhez közel állóknak adott hitelt. Például a New Wave Productionsnek, amelyben Szemerey tulajdonlását ugyan tagadják, de tény, hogy az ő Bankonzult nevű cége fizette az illetékeket a cég alapításakor és feltőkésítésekor. A pénzintézetekről szóló törvény pedig megtiltja, hogy egy bank olyan vállalkozást hitelezzen, amelyben a bank tulajdonosa üzletileg érdekelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.