Kocsis István újra aktív?

Kocsis István egykori MVM-vezérigazgató is egyengetheti a nemzeti fejlesztési minisztérium által fémjelzett új energiapiaci elképzelések útját - értesültünk több forrásból. Forrásaink szerint Kocsis István egyezthetett az állami cég 2015-ben kinevezett vezetőjével, Csiba Péterrel. Kocsis Istvánt nem értük el. Az állami energiaholdingnál kérdésünkre, hogy akár a céggel, akár vezetőivel Kocsis István kapcsolatban áll-e, ad-e tanácsokat nekik, illetve jogosult-e belépni a cég székházába, csak annyit szögeztek le, hogy Kocsis István nem ad tanácsokat sem az MVM, sem az MVM Csoport tagvállalatainak.

Titokzatos az egykori vezér szerepe
Titokzatos az egykori vezér szerepe
Népszabadság/archív

Forrásaink nem zárják ki, hogy a kapcsolat nem lépett túl az informális szinten. Mint korábban megírtuk, a - Csányi Sándorhoz és a Molhoz amúgy is közel állónak mondható - nemzeti fejlesztési tárca sikeresen bizonytalanította el Orbán Viktor kormányfőt abban, hogy az energiaipar hagyományos szereplői helyett az új nemzeti közműrendszer helye valóban a Lázár János vezette Miniszterelnökségnél van-e.

A hazai gazdasági élet egyik legrejtélyesebb figuráját, az állam részéről többek között az 1995-ös nagy energiaprivatizációkat levezénylő Kocsis Istvánt a Paksi Atomerőmű éléről annak 2003-as üzemzavara után az egységet tulajdonló állami MVM vezetőjévé nevezték ki. Innen 2008-ban váratlanul felmentették. A vezérigazgatósága időszakára tehető MVM-es vagyonvesztés kapcsán hűtlen kezeléssel vádolták, de ez alól tavaly első fokon felmentették.

Eközben kormányokon átívelően irányíthatta a budapesti tulajdonú BKV-t is. Kocsis István 1997 óta az OTP külsős igazgatóság tagja. E tisztségét 2012-ben felfüggesztették, de továbbra is ügyvezető igazgatója az OTP leányvállalatának, a Merkantil Banknak.

Ugyanakkor a háttérben állítólag egyáltalán nem tétlenkedik. 2014-es, nem cáfolt információink szerint komoly szerepet játszott a paksi atomerőmű bővítésére kötött magyar-orosz szerződés előkészítésében is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.