Kiveti a CBA a kitiltási botrány elítéltjét

­Korrupció volt a háttérben – így vélte a bíróság a kitiltási ügy eddigi egyetlen ismert érintettjének perében –, ezért 2 év börtönre ítélték 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Tényleges korrupcióra utalt az amerikai fél a kitiltási botrányban megfogalmazott vádakkal – derült ki a bíróság nem jogerős, elsőfokú ítéletéből. A Fővárosi Törvényszék bűnösnek találta azt a férfit, aki 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért cserébe eléri: az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen Magyarországon. A bíróság kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt marasztalta el T. Viktor Andrást. Az ajánlat arra is irányult, hogy a Bunge versenytársának áfaigénylését az adóhatóság visszatartja, amíg az ellene folytatott eljárás le nem zárul – írta az MTI.

Az Egyesült Államok a Bunge-hoz beérkezett ajánlat kapcsán tilthatott ki hat személyt 2014 őszén. Máig nem tudjuk hivatalosan, hogy Vida Ildikó akkori adóhivatali elnökön kívül ki az öt ember, aki érintett a kitiltási ügyben.

T. Viktor a CBA központi cégé­ben, a CBA Kereskedelmi Kft.-ben résztulajdonos, igaz, csak 0,02 százalék erejéig. A cég vezetésében nem vett részt. A bírósági döntés nyomán a CBA taggyűlése a bíróságon kezdeményezni fogja a tag kizárását.

Ott, mert a bíróságnak van jogosultsága erre – nyilatkozta a Népszabadságnak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.
A bíróság nem adott helyt az ügyészség álláspontjának, amely szerint az ajánlat színlelt volt. A bíróság szerint valós volt, bár az igazi ajánlattevő ismeretlen maradt, az ügyészség, illetve a rendőrség nem derítette ki. T. Viktor András csupán postás volt az ügyben.

Az ítélethirdetéskor a bíró megemlítette, hogy a vizsgálatot és a feljelentést egy újságcikk alapján kezdeményzte egy magánszemély. Így az eljárás nem is a korrupciós kérdésről szólt, hanem arról, hogy kormánytisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.