galéria megtekintése

Kiútkeresés a csődhelyzetből

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A tőzsde megroppant, a recesszió mélyül a leminősítés következtében Argentínában.

Nehéz idők jönnek
Nehéz idők jönnek
Marcos Brindicci / Reuters

A szerdán csődhelyzetbe került Argentína sorsa egyelőre főként a helyieket izgatja, a külföldi befektetők kiváró álláspontra helyezkednek. Az amerikai fedezeti alapokkal a követeléseik rendezéséről folytatott tárgyalások kudarca után csütörtökön komoly eladási hullám bontakozott ki a Buenos Aires-i tőzsdén. A Merval index 8,4 százalékot zuhant, elsősorban a pénzügyi szolgáltatók és az energetikai cégek árfolyama roppant meg.

A csőd által érintett egyik 2033-ban lejáró államkötvény 96 dollárcentről 90-re értékelődött le. Igaz, a papír spekuláció tárgya, hiszen januárban még csupán 65 centen forgott, de amióta esély mutatkozik arra, hogy nem csak a névérték 30 százalékát lehet majd kisajtolni Argentínából, megnőtt a kereslet iránta. Mint arról beszámoltunk, néhány amerikai fedezeti alap ragaszkodik ahhoz, hogy a teljes névértéket fizessék ki nekik a legutóbbi, 2001-es államcsőd után átstrukturált kötvényeik után, ne csak azt a 30 százalékot, amelyről a hitelezők 93 százalékával sikerült megegyeznie a kormánynak.

 

Argentína viszont nem akar fizetni a „renitenseknek”, mert akkor a többiek is joggal követelhetnék ugyanezt, ami teljes fizikai-pénzügyi csődöt eredményezne. A több mint tíz éve zajló jogvitában eljáró New York-i bíró, Thomas Griesa a felperesek javára döntött, s elrendelte, hogy száz százalékon fizessék ki őket, s amíg ez nem történik meg, Argentína más kötvénytulajdonosoknak sem fizethet egyetlen centet sem.

Kirchner elnök asszony integet híveinek a Buenos Aires-i elnöki palota balkonjáról, azt üzenve, hogy a csődön túl is van élet
Kirchner elnök asszony integet híveinek a Buenos Aires-i elnöki palota balkonjáról, azt üzenve, hogy a csődön túl is van élet
Marcos Brindicci / Reuters

Ezért egy 29 milliárd dolláros kötvényállomány után esedékessé vált 539 milliós kamatfizetést sem tudott határidőre teljesíteni az ország, noha a pénz rendelkezésére állt. A pereskedő fedezeti alapok másfél milliárd dollár értékű kötvényportfólióval rendelkeznek. Joggal merülhet fel a kérdés,miként lehet, hogy Argentína sorsát egy amerikai bíró pecsételi meg. A válasz egyszerű: a kötvények 2005-ben és 2010-ben történt cseréjekor az argentinok elfogadták, hogy vitás kérdésben a kötvényvásárló országának a bírósága járjon el.

Az ügyet a washingtoni diplomácia sem nézi jó szemmel. Griesa bíró hatásköre megengedhetetlenül nagy ebben az ügyben, s az ítélet aláássa az Egyesült Államok külkapcsolatait. A Nemzetközi Valutaalapnál is Griesa felelősségét említik abban a vonatkozásban, hogy verdikjével felbátoríthatja a kötvénytulajdonosokat az államadósság újabb újratárgyalására, az eddiginél kedvezőbb feltételek kicsikarására, s nemcsak Argentínában, hanem a hasonló helyzetben lévő országokban is. Olivier Blanchard a szervezet vezető közgazdásza szerint ez globális kockázatokat rejt magában.

Mindenki abban bízik, hogy mihamarabb felmelegítik a tárgyalásokat, és kompromisszumra jutnak a felek. Konstruktív javaslatok is születtek az ügyben: argentin magánbankok 250 millió dolláros garanciát nyújtanának a fedezeti alapoknak annak fejében, hogy Griesa bírónál érjék el a korlátozások év végéig történő feloldását, hogy a többi hitelező a pénzéhez juthasson, miközben az érintettek tárgyalóasztal mellett kereshetik tovább a megoldást.

Szó van arról is, hogy nemzetközi terepen mozgó befektetési bankok (köztük a Citigroup és a JP Morgan) megvásárolják az amerikai fedezeti alapok követeléseit, tekintettel arra, hogy sokat veszthetnének akkor, ha a csődbiztosítást kötött kötvénytulajdonosok úgy döntenek: érvényesítik jogaikat. Ehhez előbb az kell, hogy a csődkifizetések elrendeléséről döntő nemzetközi szervezet (ISDA) is fizetésképtelenné nyilvánítsa Argentínát. Ez tegnap meg is történt. A csődbiztosítással érintett kötvények teljes állománya nagyjából egymilliárd dollárra rúg.

Egy elhúzódó csődhelyzet a GDP egy százalékpontos csökkenését és a recesszió elmélyülését eredményezheti az idén, de Cristina Fernandez de Kirchner elnök újraválasztási esélyeit is lenullázhatja a jövőre esedékes választáson. Roberto Sifon-Arevalo, az S & P latin-amerikai adósminősítési vezetője szerint csodát egy gyors kiegyezéstől sem lehet remélni, az argentin gazdaság alapvető problémáit ez önmagában nem orvosolja. A The Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők szerint a csőd vélhetően megáll Argentína határainál, mert a 2001-es államcsőd kapcsán a hitelezők alaposan megégették magukat.

Az ország külső – piaci – finanszírozási forrásokra nem számíthat, főképp azután, hogy az S & P után a Fith Ratings és a Moody’s is a csődkategóriába sorolta át a dél-amerikai ország adósminősítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.