galéria megtekintése

Hiába a jogi nagykapu, marad minden a régiben

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A kereskedelmi törvény nem határozza meg pontosan, mitől is piac a piac, vagy éppen pontosan mi különbözteti meg más kiskereskedelmi létesítménytől. Ezt a jogi „nagykaput” használta ki a CBA és a Coop néhány üzlete is, hogy vasárnap kinyithassanak. A kormány mindezek ellenére sem tervezi sem a vasárnapi nyitva tartásról, sem a piacokról szóló jogszabályok módosítását.

Az egész piacügy nem lett volna kérdés, ha nincs a CBA és a Coop. Mégiscsak sok volt a jóból, hogy korábban a vasárnapi bezárást szorgalmazó hazai láncok kerülik meg a korlátozást ezzel a módszerrel – vélekednek kereskedelmi forrásaink, hozzátéve, hogy hatalmas joghézag ad lehetőséget a vasárnapi zárva tartás megkerülésére.

A nemzetgazdasági tárca és a kormányhivatalok is bekapcsolódtak az ügy vizsgálatába, de sokat aligha tehetnek. A minap a szaktárca az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kérdésére csak annyit tudott válaszolni, hogy a helyi jegyzők hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, igaz, a tárca államtitkára, Glattfelder Béla törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Somogy Megyei Kormányhivatalnál, kivizsgálandó, rendben történt-e a piacengedélyek kiadása. Kérdéses, hogy mire juthatnak, hiszen arra a kérdésre, hogy pontosan mitől is piac a piac, vagy éppen pontosan mi különbözteti meg más kiskereskedelmi létesítménytől, a kormányhivatal aligha válaszolhat. Annak ellenére, hogy van válasz: nagyjából semmi.

A kereskedelmi törvény így elnagyoltan írja le a piac fogalmát. Ennek minősül minden olyan kereskedelmi építmény vagy terület, ahol hetente vagy naponta többen (ez elvileg már két árus is lehet) kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak. Ez kis túlzással élve akár egy Tescóra vagy éppen egy nagy bevásárlóközpontra is igaz lehet. Utóbbiakat a törvény például komplex épületként definiálja, ahol egy időben több kereskedő is folytat állandó tevékenységet, mellette a szabadidő eltöltésével összefüggő szolgáltatási tevékenységet is folytatnak. Az áruházláncoknál is csak az állandó kereskedelmi tevékenységet hangsúlyozza a jogszabály, ezenfelül méret alapján tesz különbséget az üzletformák között.

 
Már két árus is elég
Már két árus is elég
Teknős Miklós

Így a diszkont 400 négyzetméter, a szupermarket 2500 négyzetméter, míg a hipermarket legalább 5000 négyzetméteres eladóterű. Azaz: eddig is jobbára a kiskereskedelmi beruházón múlt, hogy milyen üzlettípusra kér engedélyt. Ad abszurdum: eddig is nyitott volt a lehetőség, hogy egy hipermarket piacként (vagy éppen bevásárlóközpontként) engedélyeztesse magát – elvégre az üzlet butiksorán egy időben több más kiskereskedő is árulja a portékáját.

A piac fenntartásához további jogszabályok feltételeket írnak elő, így megfelelő mennyiségű mellékhelyiséget kell biztosítani a vásárlóknak, pormentes eladóterületet, vízvételi és kézmosási lehetőséget az eladóknak, az ellenőrző hatóságoknak állandó helyiséget kell létesíteni, ám ezeknek egy hipermarket is könnyedén eleget tehet.

Az más kérdés, hogy az Orbán-kormány célpontjának számító áruházláncok eddig meg sem kísérelték, hogy ilyen módon kerüljék meg a vasárnapi jogszabályt. Sőt, a Lidl például azt közölte, hogy nincs is szándékában „piacosodni”.

– Hiába a jogi nagykapu, nem tervezik sem a vasárnapi nyitva tartásról, sem a piacokról szóló jogszabályok módosítását – közölte tegnap Lázár János. – A piac nem bolt, a bolt nem piac – tette hozzá a kancelláriaminiszter, s figyelmeztetett: a jogszabályokat be kell tartania a magyar nemzeti érdekkörben lévő vállalatoknak is.

A balatonfenyvesi és aligai CBA üzletek kapcsán megszületett üzenethez hozzátette, hogy az áruházlánc (kormánybarát) vezetése már intézkedett az ügyben. A hírek szerint két révfülöpi Coop üzlet szintén így akarta megkerülni a vasárnapi zárva tartást. – A nemzetgazdasági tárca nagyon jól teszi, hogy szigorúan fellép – hangoztatta a miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.