Kiszáll az állam az OTP-ből

14 millió darab, piaci árfolyamon közel 80 milliárd forintnyi OTP-részvényt értékesítenek ma. A részvénydarabszám alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő válik meg 5 százalékos pakkjától, írja a portfolio.hu.

A tőzsde által üzemeltetett rendszeren a BÉT részvényszekció-tagok adhatnak be ajánlatokat a többáras értékesítésben, és mivel az ajánlattevő nem adott meg ársávot, gyakorlatilag bármilyen áron tehetnek vételi ajánlatokat a szereplők. Az ajánlattevő dönt majd arról, hogy lesz-e olyan ár, ahol meghúzza a határt, hogy az annál magasabb vételi áron betett vételi ajánlatok nyernek kielégítést, vagyis az ajánlattevő joga az, hogy a felépült könyv alapján eldöntse, hogy megfelelő-e az árazás, és milyen áron értékesíti a részvényeket. Amennyiben nem megfelelő az árazás, akkor az is előfordulhat, hogy nem értékesítik a csomagot vagy annak egy részét, vagyis akár sikertelen is lehet az aukció, ha nem érkezik be megfelelő árú vagy mennyiségű ajánlat.

A szekciótagok 10 és 12 óra között tehetnek be vételi ajánlatokat, és bár az aukció hivatalosan 16:30-ig van nyitva, a délutáni szakaszban már csak az ajánlattevő értékeli a betett ajánlatok alapján a könyvet, és meghatározza, hogy milyen mennyiséget és milyen áron értékesítsen. Elképzelhető, hogy az ajánlattevő már ma közzéteszi az aukció végeredményét, de az is elképzelhető, hogy arra még várni kell.

Jelenleg az OTP részvények 8,9 százaléka a Rahimkulov családnál, 8,6 százaléka a Molnál, 8,2 százaléka a Groupama csoportnál, 5 százaléka a Lazard csoportnál és szintén 5 százaléka az MNV-nél van. A közkézhányad most még 64,3 százalék, ez a mai eladást követően 69,3 százalékra emelkedhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.