Kiskereskedelem, kis öröm

Elmaradt az elemzői várakozástól a pénteken közzétett amerikai kiskereskedelmi adat, az utolsóként közzétett fontos mutató az amerikai jegybank (Fed) jövő heti ülése előtt, amelyen döntés születhet a pénzpumpálás ütemének lassításáról, bár a gazdasági növekedés üteme mintha fékeződne.

A szíriai válság enyhülésének hatására is a befektetők újra az amerikai jegybankra vetik vigyázó szemüket, amely a szakértők körében végzett felmérések szerint várhatóan lefelé módosítja a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, ám mégis hozzákezd a mennyiségi könnyítés néven elhíresült likviditásbővítő és piaci kamatmérséklő politikájának a szűkítéséhez. De a havi 85 milliárd dollárra rugó értékpapír-vásárlásokat csak tíz milliárddal kurtítja meg, s nem hússzal, mint arra a piaci szereplők már hosszabb ideje számítottak.

Az elsődleges oka ennek az lehet, hogy az augusztusi foglalkoztatási adatok a vártnál kevesebb új állás létrehozásáról adtak hírt, s hiába csökkent a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra, ez abból fakadt, hogy kevesebben kerestek munkát. A gazdaság élénkülését megelőlegezve azonban a Fed szeretne visszavonulni a nem szokványos eszközök széles tárházát felvonultató politikából. Ám a héten sok egyéb adat is azt sugallta, hogy az élénkülés mértéke elmarad a remélttől.

Pénteken tették közzé Washingtonban a kiskereskedelmi forgalom alakulását bemutató számsort. Nos, augusztusban – az előző hónaphoz képest – csak 0,2 százalékkal bővült az ágazat, elsősorban az autó- és bútorvásárlások megugrásának köszönhetően. Az amerikaiak azonban kevesebbet költöttek ruházkodásra és építőanyagokra. Az elemzők 0,4-0,5 százalékos növekedésre számítottak. Igaz, a felülvizsgált adatok szerint júliusban viszont nem 0,2, hanem 0,4 százalékkal lódult meg a kiskereskedelem. Az ipari termelés, a fogyasztási kiadások, a tartós cikkek rendelésállománya és az új lakásépítések friss adatai sem elégítették ki a várakozásokat.

A Reuters és a Michigani Egyetem által vizsgált fogyasztói hangulatról péntek délután publikált index 82,1-ről 76,8-ra zuhant, holott az elemzők lényegében változatlan értékre számítottak. Ráadásul az eurózónában is váratlanul visszaesett az ipari termelés, ami arra utal, hogy a szerény második negyedévi növekedést nem tudja megismételni a harmadikban a valutaövezet.

A világ vezetői tőzsdéin már csütörtökön elfogyott az árfolyamok vágtatását kiváltó befektetők levegője, akiken az óvatosság lett úrrá. Élénkül a kereslet a biztos menedéknek számító állampapírok iránt a legfejlettebb ipari államokban. A dollár szintén erősödésnek indult, részben a Fehér Ház által később cáfolt tokiói újsághírre, hogy Barack Obama eldöntötte volna: Lawrence Summers volt pénzügyminisztert jelöli Ben Bernanke jegybankelnök utódjául. A piacon sokan úgy vélik, hogy Summers nem annyira lelkes híve a monetáris lazításnak, s egyébként is, az amerikai gazdaság lendületesebb növekedése is kedvezhet a kulcsvalutának.

A friss adatokat még meg kell emészteniük a befektetőknek és a Fed döntéshozóinak is. A New York-i tőzsdeindex, a Dow mindenesetre pluszban nyitott pénteken, miután előző nap kisebb csökkenést szenvedett el, megtörve az augusztus 26-a óta tartó felívelést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.