galéria megtekintése

Kipukkadt a disznó-lufi

2 komment

M. I.

A nagyarányú támogatások ellenére megállt az élelmiszeripari vállalatok árbevétel- és létszámbővülése.

Egyelőre elmaradt az áttörés az élelmiszeriparban - közli a cégadatok alapján az Opten. Bár a jogalkotók mind a vidékfejlesztési programmal, mind a sertéshús forgalmi adójának csökkentésével az élelmiszeripar fellendítésén dolgoztak, árbevétel és alkalmazotti létszám tekintetében a stagnálás jeleit mutatja az ágazat.

Több mint 5 ezer élelmiszeripari vállalkozás működik ma Magyarországon, közel 3 ezer milliárd forintos bevétellel és 92 ezer alkalmazottal. Így ez az egyik legjelentősebb feldolgozóipari ágazat. „Az élelmiszeripari számok elég vegyes képet mutatnak az elmúlt 5 év tekintetében. 2011 és 2013 között az alkalmazotti létszám esett, ami azóta helyreállni látszik. A 2013-as mélypontot több mint 10 ezer fővel haladják meg a jelenlegi adatok” - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az árbevétel eddigi folyamatos növekedése viszont kifulladóban van. 2011 és 2014 között évi 3-5 százalékkal bővülést mértek, de az ágazat szereplőinek beszámolói szerint a 2015-ös adat beállt a 2014-es szintre. Mivel a jelenlegi létszám már közel egy éve változatlan, úgy tűnik, mind létszám, mind árbevétel tekintetében megállt a növekedés.

 

A cégeknek kétségkívül jót tett a 2014-2020-as időszakra vonatkozó vidékfejlesztési program. 2014 volt az egyetlen olyan év az elmúlt 5 év során, amikor az alkalmazottak száma és az árbevétele is egyértelműen emelkedni tudott. „A szektor adatait számos tényező mozgatja. Mégis úgy tűnik, hogy a kormányzati programok az alkalmazotti létszámra komolyabb hatást gyakoroltak. A létszámadatok 2015-ben is növekedtek” – fejtette ki az Opten szakértője. Az alkalmazottak számának növekedése vélhetően az ágazat fehéredésének is köszönhető. A tényleges növekedés tehát ennél alacsonyabb lehetett, de a fehéredés már önmagában kedvező fejlemény. A vidékfejlesztési program élelmiszeriparra vonatkozó pályázatai pedig szükségesek és jól használhatóak. Jövőjükre nézve némi bizonytalanságot okoz, hogy 2016 év végével megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, amely a jelenlegi kifizetéseket bonyolítja.

Forrás: giphy.com

Az élelmiszeripar közelről sem nevezhető kiegyensúlyozottnak. Az alapított-megszűnt, valamint az összes cég aránya 18,6 százalék, ami hazai viszonylatban magasnak számít. Ehhez hozzájárulhatott a sertéshúsáfa csökkentése, ami átrendeződést indított a piacon. Az ágazatban 2015 során 374 céget alapítottak és 430-at szüntettek meg, ami beleilleszkedik a hazai cégvilág általános folyamataiba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.