A nagyarányú támogatások ellenére megállt az élelmiszeripari vállalatok árbevétel- és létszámbővülése.
Egyelőre elmaradt az áttörés az élelmiszeriparban - közli a cégadatok alapján az Opten. Bár a jogalkotók mind a vidékfejlesztési programmal, mind a sertéshús forgalmi adójának csökkentésével az élelmiszeripar fellendítésén dolgoztak, árbevétel és alkalmazotti létszám tekintetében a stagnálás jeleit mutatja az ágazat.
Több mint 5 ezer élelmiszeripari vállalkozás működik ma Magyarországon, közel 3 ezer milliárd forintos bevétellel és 92 ezer alkalmazottal. Így ez az egyik legjelentősebb feldolgozóipari ágazat. „Az élelmiszeripari számok elég vegyes képet mutatnak az elmúlt 5 év tekintetében. 2011 és 2013 között az alkalmazotti létszám esett, ami azóta helyreállni látszik. A 2013-as mélypontot több mint 10 ezer fővel haladják meg a jelenlegi adatok” - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.
Az árbevétel eddigi folyamatos növekedése viszont kifulladóban van. 2011 és 2014 között évi 3-5 százalékkal bővülést mértek, de az ágazat szereplőinek beszámolói szerint a 2015-ös adat beállt a 2014-es szintre. Mivel a jelenlegi létszám már közel egy éve változatlan, úgy tűnik, mind létszám, mind árbevétel tekintetében megállt a növekedés.