Kinyílhatnak az MNB-alapítványok dokumentumai

A Fővárosi Ítélőtábla január végi ítéletében kimondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alapítványa esetében, hogy közpénzt kezel és közfeladatokat lát el – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezető helyettese.

Ezt a megállapítást fordulatnak tartja az ügyben. Korábban ugyanis az ellenzéki politikus többször is kérte a jegybankot – közérdekű adatkezeléssel fordult a MNB-hez –, hogy tegye elérhetővé számára a mintegy 250 milliárd forint fölött rendelkező jegybanki szervezetek működésével, vásárlásaikkal, doktori programjaikkal kapcsolatos szerződéseket, azok előterjesztéseit. Ez azonban nem történt meg, arra hivatkozva, hogy az alapítványok nem közpénzt kezelnek, így nem is vált megismerhetővé, hogy mire is használják a rájuk bízott pénzt.

Ezt követően azonban „nem közhasznú tevékenységre" hivatkozni már nem lehet, s a jegybanknak 15 napon belül ki kell adnia a kért dokumentumokat – jelentette ki Tóth Bertalan. Amennyiben ez az ítélet ellenére mégis elmarad, akkor az MNB bűncselekményt követ el – tette hozzá.

A szerződések megismerésének lehetőségével a szervezetek elszámoltathatósága is lehetővé válik, mert így pontosan kiderül, hogy azok mire is költöttek, fordították a rájuk bízott forrást – hangsúlyozta.

Tóth Bertalan jelezte, hogy az Ítélőtábla ugyan csak egy alapítvány esetében hozta meg az említett döntést, ez pedig a Pallas Athéné Domus Animae (PADA), ám az összes alapítvány esetében hasonló ítéletre számít a közeli jövőben, miután korábban az összes szervezetet beperelte hasonló indokkal. Utóbbi társaság arról ismert, hogy ennek a legnagyobb a vagyona – jelenleg valamivel több mint 60 milliárd forint –, míg kuratóriumának elnöke a jegybankot vezető Matolcsy György. A törvényszéken fellelhető alapítói okiratban egyébként a PADA a közhasznúsági fokozatával kapcsolatos sorra azt jegyeztette be, hogy „nem közhasznú".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.