Vidéki internetet épít a Huawei

A Huawei több mint ezer kilométernyi optikai kábelt fektet le a közeljövőben Magyarországon. Több mint tízmilliárd forintot fektetnek be.

Tízmilliárd forintos befektetéssel modernizálja a magyarországi vezetékes szélessávú internetet a Huawei, a világ egyik vezető infkommunikációs technológiai vállalata. A cég mai bejelentése szerint 140 ezer háztartásba viszik el az optikára épülő vezetékes hálózatot, köztük olyan régiókban is, ahol eddig nem használtak szélessávú internetet. Mindebben a cég egyik partnere a Magyar Telekom lesz.

Mindezt Bin Yun Song, a cég magyarországi leányvállalatának leköszönő első embere jelentette be. Utódja, Zheng Wei Feng mindehhez azt tette hozzá, hogy a cég aktív részvételre törekszik a Nemzeti Digitális Fejlesztési Programban, a Digitális Közösségi Programban és a Nemzeti Szélessávú és Kommunikációs hálózat fejlesztésében. A beruházás keretében több mint ezer kilométer optikai kábelt fektet le a cég.

Az idehaza tíz éve jelen lévő kínai vállalat eddig 200 millió eurót, mai árfolyamon több mint hatvanmilliárd forintot fektetett be Magyarországon, ezzel pedig a második legnagyobb kínai befektetőnek számítanak. Ehhez képest a mostani tízmilliárdos befektetési terv elég magasnak tűnik. A cég egyébként szinte mindegyik magyar távközlési szolgáltatónak szállít valamilyen megoldást – a Vodafone teljes rádiós hálózatát ők építették, a Magyar Telekomnál pedig az internetszolgáltatás központjába és az IPTV rendszerhez szállítanak, s a Telenorral is dolgoznak – így Magyarország lakosságának fele valamilyen módon használja a szolgáltatásaikat.

A kínai vállalat Magyarországon működteti az IPTV-megoldásokat kutató és fejlesztő innovációs központját. Magyarországon található az európai és afrikai piacokat kiszolgáló gyártó- és ellátóközpontja is, ennek bevétele 2014-ben mintegy 36-38 milliárd forint volt, ami 18 százalékos növekedés. Ez európai piacra kerülő termékeknek a felét már Magyarországról szállítják.

A hazai cég a gyártás és a logisztika mellett az európai kontinens visszáru-kezelését, alkatrészellátását és javítását is feladatul kapta. A cég tavaly 250 embert alkalmazott, idén további negyven magasan képzett szakembert vesznek fel, a gyártó- és a logisztikai tevékenység pedig a partnereken keresztül kétezer embernek biztosít munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.