Kilencmilliárdos eredmény a Telekomnál

Jól alakulnak Telekom számai: 9,3 milliárd a nettó eredmény, a társaság jelentősen többet költ beruházásokra, s végre a vezetékes szegmens is nőni kezdett, köszönhetően a tévének és a szélessávú szolgáltatásoknak. 
Minimális mértékben, félmilliárd forinttal nőttek a Telekom bevételei az idei harmadik negyedévben. Ezen belül 4,4 százalékkal csökkentek a mobil hangszolgáltatás bevételei, elsősorban a hívásvégződtetési díjak áprilisban végrehajtott jelentős csökkenése miatt. A mobil adatátvitel viszont többet hozott a cégnek, ahogy a vezetékes szegmens is. Utóbbin belül a tévé- és szélessávú szolgáltatásokból befolyó pénz jól ellensúlyozta a vezetékes telefonforgalom csökkenését.

– Jó az üzleti környezet Magyarországon – szögezte le Szabó János, a Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Az EBITDA 0,6 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, 48,9 milliárd forint lett – ebben voltak egyszeri költségek is, mint például egy létszámcsökkentés nyomán kifizetett járandóságok. A nyereségadó 5,8-ról 3,5 milliárd forintra csökkent. A nettó eredmény 10,7 milliárdról 9,3 milliárdra csökkent. A cég 59,9 milliárd forintot fordított beruházásokra az első kilenc hónapban, amiben komoly szerepet játszanak a Digitális Magyarország Fejlesztési Programhoz kapcsolódó nagysebességű internethálózati fejlesztések.

A nettó adósságállomány 418,4 milliárd forintról 425,7 nőtt szeptember végére éves összevetésben, de csökkent az idei második negyedévben jelentett 447,2 milliárd forinthoz képest. Így a nettó eladósodottsági ráta 43,9 százalékos volt, ami már közel van az osztalékpolitikában meghatározott 40 százalékhoz. Bár erre a határra a cég még nem jutott el, de Szabó János megerősítette, hogy a társaság 15 forint osztalékot fizet a 2015-ös üzleti év után.

Több nyugat-európai hálózat előtt jár Magyarország a távközlési hálózatok minőségének szempontjából, mind mobil, mind vezetékes szegmensben – olvasható a legtöbb uniós felmérésben. Ennek kapcsán Szabó János, a Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta: tovább folytatják az intenzív mobil fejlesztéseket, és felgyorsulnak a vezetékes fejlesztések is, a jelenlegi százötvenezer háztartáshoz képest idén még további háromszázezer háztartást kívánnak bekapcsolni a legmodernebb, nagysebességű hálózatokba, aminek jelentős beruházási költségei lesznek a negyedik negyedévben. A cél, hogy a háztartások esetében is teljes körű távközlési és informatikai szolgáltatókká váljanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.