Kiderült, kik kerestek a legjobban tavaly

A tavalyi évben 4,1%-kal nőttek az átlagkeresetek, az átlagos havi bruttó munkajövedelem 258 300 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A legjobban a bank és biztosítási szektorban dolgozók kerestek, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók és a közfoglalkoztatottak a legkevesebbet.
A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,3, ezen belül a vállalkozásoknál 3,8, a költségvetés területén 5,6, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,8%-kal nőttek a keresetek – olvasható a KSH honlapján. Ez a tavalyi évre vonatkozó adat még nem végleges, csak a január-novemberi időszakot tartalmazza, a teljes 2015-ös évre vonatkozó számot február 19-én adja majd közre a hivatal.

Miközben a bérek növekedtek, az infláció megszűnt, a vonatkozó időszakban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek. A legjobban a pénzügyi szektorban dolgozók kerestek, az ő bruttó átlagkeresetük 490 ezer forint volt. Ők több mint háromszor jobb fizetést húztak, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, szociális munkások, akiknek 146 ezer volt a bruttó bérük. Munkájukért a legkevesebb pénzt a közfoglalkoztatottak kapták, az ő átlagkeresetük 79,8 ezer forint volt, ami alig 2 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 160 800 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 167 600 forintra becsülhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.