Kiárusítják az állami földeket

Az állami tulajdonban lévő földek jelentős részét, összesen 300-380 ezer hektárnyit értékesít a kormány. Ebből több százmilliárd forint bevétele lehet a költségvetésnek, a pénzből egy fejlesztési alapot állítanak fel, melynek célja az állami vagyon gyarapítása.

A cél, hogy a föld azé legyen, aki megműveli – mondta mai tájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az agrárminiszter dolga lesz kidolgozni a részleteket. Erdő és természetvédelmi terület nem adható el, de szántó, legelő és gyümölcsös igen. Lesznek olyan területek, melyeket nem adnak el, mert arra az államnak hosszú távon szüksége van, például a mintagazdaságok miatt.

Hitelből lesz kisbirtok
Hitelből lesz kisbirtok
Teknős Miklós

Az intézkedés nyilvánvalóan egyfajta kompenzáció azt követően, hogy 2010–2014 között a Fidesz sok szavazót vesztett a földbérletpályázatok átláthatatlansága, helyi gazdák nehéz helyzetbe hozása és saját érdekkörének kistafírozása miatt. A most kialakuló tervek szerint csak és kizárólag olyan magyar állampolgár vehet majd földet, aki életvitelszerűen földműveléssel foglalkozik, és helyben lakik.

A tervek szerint a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, az ennél nagyobbakat pedig nyilvános árveréseken értékesítik. A kikiáltási ár a helyi piaci érték plusz 10 százalék lesz. A miniszter indoklása szerint a kormány nem lát lehetőséget a kedvezményes értékesítésre.

Az állami Magyar Fejlesztési Bank húszéves kedvezményes hitelt biztosít majd a vásárlóknak, a kamat a növekedési hitelprogramban alkalmazottnál nem lehet majd magasabb, mint 2,5 százalék, vagyis körülbelül ötszázalékos kamat mellett finanszírozható a földvásárlás. A húsz év alatt az államnak elővásárlási joga lesz, és a vásárló nem adhatja el.

A folyamatnak még az idén el kell indulnia. A jelenleg is érvényes bérleti szerződéssel terhelt földeket is eladják, a legalább három éve a földet bérlőknek pedig elővásárlási joguk van – magyarázta a tárcavezető. Becslése szerint a bérlők kétharmada-háromnegyede nem tud majd a szigorú szabályok miatt földet vásárolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.