Kezdődik az Erzsébet-harc

A Fidesz kezdeményezésére közös nyilatkozatban védi az Erzsébet-program jövőjét, több családi és fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet. A programot szervező Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) erről szóló közleménye szerint ugyanis „az Európai Bizottság döntése miatt veszélybe került" az Európában egyedülálló program.

Valójában arról van szó, hogy az étkezési utalványok piacáról kiszorított francia cégek érvelésének helyt adva, a bizottság perbe fogta a kormányt. Diszkriminatívnak találták ugyanis az adótörvények azon passzusait, amelyek szerint az MNÜA étkezési jegyei kisebb adóterhet viselnek, mint a más szereplők által kibocsátott jegyek.

Ez annyit is jelent, hogy a program nem szűnik meg akkor sem, ha az Európai Bíróság helyt ad a bizottsági felvetésnek - legfeljebb az állami cég kénytelen lesz versenyezni a korábbi szereplőkkel. Igaz, ebben az esetben már előnyösebb pozícióból indul, mint versenytársai: mert míg a többiek hálózata időközben leépült, az övé szépen fejlődött.

Most viszont Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, s mostani jelöltje, az első siket európa parlamenti képviselő is fellépett a program mellett a társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetésen. Megismételte azt az érvet, hogy a magyar adóintézkedések azért nem diszkriminatívak a piacon, mert az Erzsébet-utalvány nem profitorientált szolgáltatás. Hiszen közfeladatot ellátó szervezet az MNÜA bocsátja ki.

Valójában azonban alapítvány cége teszi ezt meg. A tavaly már Zrt.-vé alakult Erzsébet Utalványforgalmazó 2013 első kilenc hónapjában 6,2 milliárdos árbevétel mellett 4,3 milliárd forintot költött el, ám 582 milliós nyeresége is keletkezett. A költségek között valóban ott lehet a tulajdonos-alapítvány támogatása is, de nem csak az. Eközben a nyereség felhasználásáról sincs igazán szó.

A magyar érvek persze épp arról szólnak, hogy az alapítványnak odaadott összegből milyen támogatásokat valósítottak meg, amelyek nem lettek volna, ha a piacot nem irányítják át az új adószabályokkal az állami céghez. Az MNÜA-közlemény szerint a program segítségével több mint negyedmillió rászoruló jutott eddig kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséghez, és 2014 végére már 400 ezer lesz a számuk.

A 2012-ben önmagában is húsz fős stábbal dolgozó alapítvány (a jegypiacot uraló cégnél ezen kívül az Opten adatbázisa szerint mintegy 170-en dolgoznak) a közlés szerint „komoly munkát végzett külföldön is", és ezért több európai szociálturisztikai szervezetben lehet teljes jogú tag. Helyet kaptak például az ISTO, vagyis a Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet elnökségében is. Itt más országokkal is megismertetik a magyar rendszert, amelyet akár be is vezethetnek, hiszen az a közlemény szerint „egyedülálló magyar sikertörténet, az elmúlt húsz esztendő legnagyobb és legsikeresebb szociális programja".

A programot támogató konferencián felszólalók egytől egyig úgy vélték, jó, hogy kapnak támogatást. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke Gyenes Piroska, aki elmondta: az általa képviselt közösség tagjainak nagyon sokat jelent, hogy jó körülmények között, nagyon kevés pénzért együtt tudnak üdülni, kikapcsolódni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője Bagyó Sándor, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács képviselője is örült annak, hogy részt vehetnek az Erzsébet-táborokban, és ismertethetik a fiatalokkal az általuk fontosnak tartott tudnivalókat. És Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője szerint is óriási az igény, rengetegen szeretnék igénybe venni a lehetőséget.

Az Erzsébet-program jövőjének megmentése érdekében indított közös nyilatkozat aláírásához a fenti szervezeteken kívül csatlakozott még az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Magyar Szörf Szövetség is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.