Kevesebb pénz jut primőrre

A gyerek uzsonnájából előbb marad ki a paradicsom, paprika, mint a szalámi - állítják a zöldségesek. A kereskedők tapasztalatai szerint az elmúlt évhez képest a primőr zöldségek forgalma erősen visszaesett.

Rácz Józsefnek, a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet ügyvezető igazgatójának tapasztalatai szerint a hagyományos primőr termékek forgalma a tavalyihoz képest legalább húsz százalékkal csökkent. Az igazgató úgy véli, ha kevesebb van a pénztárcában, akkor elsőként a luxusnak tartott primőrről mondanak le a fogyasztók.

Már megszokhattuk, hogy Magyarországon is egész évben kapható mindenféle zöldség, gyümölcs. Télen Marokkóból jön például a cukkini, a paradicsom és a paprika, és Chilében, Argentínában termett sütőtökkel pótolják a kimerült hazai készleteket, míg a sárgarépát Belgiumban húzták ki a földből.

Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója szerint a gyenge forint miatt 10-15 százalékkal megdrágult az import. Ez az idén elmossa azt az áremelkedést, amit évről évre, a hazai, fólia alatt termett primőrök piaci megjelenésekor tapasztal a vásárló. Ha megjelenik a piacon a friss hazai, akkor csak rövid ideig marad drága. Később, a felkínált mennyiség növekedésével az ár zuhanni kezd. Az idén azonban túlságosan korán kezdődött a primőrszezon, ráadásul sok fóliás termelő számára katasztrófával. A túltermelés miatt ugyanis bedugult a reformkonyha kedvelői által zsírgyilkosnak nevezett kínai kel piaca. A skandináv, a német, a cseh piacon túl sokáig megmaradt a spanyol és az olasz kel, így a magyar árura nem volt szükség, ezért azt sokan nem is tudták eladni. A termelőknek némi vigaszt jelent, hogy legalább a román piac jól működik. A nagybani piacokról a román viszonteladók egyelőre még viszik az itteni árut.

Nyártól a vevők és a termelők számára megváltozhat a helyzet, ugyanis júliustól enyhítik a zöldségek, gyümölcsök méretére és alakjára vonatkozó, sokszor túlzónak tűnő uniós szabályokat. Idén júliusig lesznek érvényben az Európai Uniónak a kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségek, gyümölcsök méretére és alakjára vonatkozó erősen túlzó szabályai. (Ez nem érinti az élelmiszer-biztonsági elvárásokat.) A minőségszabványt 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében még tavaly hatályon kívül helyezte Brüsszel.

Az Európai Bizottság magyarázata szerint ezzel számos, sokak szemében nevetséges szabály szűnik meg, és csökken a felesleges bürokrácia is. Tizenegy gyümölcs és zöldség: az alma, citrusfélék, kivi, fejes saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom esetében továbbra is érvényesek maradnak az szigorú uniós forgalmazási minőségszabványok.

A magas élelmiszerárak és általános gazdasági nehézségek mellett a fogyasztóknak lehetőséget kell adni arra, hogy a lehető legtöbb termékféleség közül választhassák ki a kedvükre valót - hangzik a brüsszeli érvelés. A magyar termelők és egyben a fogyasztók számára azonban nem lesz kedvező a változás. Így a magas termelési és minőségi színvonalon előállított termék jelentős versenyhátrányba kerülhet az apró, csúnyácska, ám olcsó import árukkal szemben.

Primőrök, árak a budapesti Nagyvásárcsarnokban
Primőrök, árak a budapesti Nagyvásárcsarnokban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.