Alig valakinek jár a szocpol

Vidéken a megfelelő ingatlanok hiánya, a fővárosban a magas négyzetméterenkénti ár okozza a problémát. Ráadásul sokan nem tudnak a lehetőségről.

Kevés helyen kapható a szociálpolitikai támogatás, és csak egy nagyon szűk réteg jogosult rá. A problémát vidéken főleg az új ingatlanok hiánya, a fővárosban a magas négyzetméterenkénti ár okozza – írja a Világgazdaság.

Két banknál kapható jelenleg a szocpol, és csak nagyon szűk réteg jogosult rá – idézte a Hirado.hu a lapot –, amely szerint a kormány által erre a célra szánt 5,2 milliárd forint nem biztos, hogy elfogy. A lap szerint vidéken az új ingatlanok hiánya, a fővárosban a magas négyzetméterenkénti ár okozza a problémát. Emellett sokan nem is tudnak a lehetőségről.

Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. régióvezetője közölte: „érdeklődés van, de kevés bank foglalkozik a szocpollal, amelyet ráadásul csak nagyon szűk réteg tud igénybe venni”.

Szocpol csak új lakás építéséhez vagy új lakás vásárlásához vehető igénybe, és kizárólag azok a személyek kaphatják meg, akiknek nincs lakástulajdonuk, köztartozásmentes adózók, és a családban legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Szigorú elvárások vannak ezen túlmenően az ingatlan méretére, a négyzetméterenkénti árra és az energetikai besorolásra vonatkozóan is.

A kormány eredetileg 4-5 ezer családot szeretett volna lakáshoz juttatni az új szociálpolitikai támogatással, amelyre 5,2 milliárd forintot szán az idei költségvetésből, az eddigi tapasztalatok szerint ennyire nem lesz szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.