Kétszáz forinthoz köti a frankot az OTP

Az OTP Bank a svájci frank alapú kötvénnyel rendelkező önkormányzati ügyfelei számára árfolyamrögzítéses eljárást dolgozott ki: 3 évig 200 forinton törleszthetnek a bajban lévő, OTP-számlával is rendelkező önkormányzatok, később azonban a különbözetet is ki kell csengetniük.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatóján ismertette: az önkormányzatok teljes adósságállománya 1600 milliárd forint volt 2011 végén, ebből a bankszektorral szemben 983 milliárd, az OTP-vel szemben 292 milliárd forint volt az állomány.

A svájci frank erősödése jelentősen emelte az állományt, a CHF-kamat csökkenése azonban részben ellensúlyozta az árfolyamváltozásból adódó növekedést. Wolf László a Bloomberg elemzői konszenzusát ismertetve elmondta: a svájci frank árfolyama a következő 4 évben várhatóan újra 200 forint alá kerül – írja a Privátbankár.

A forintgyengülés a számítások szerint 12 milliárdos többletterhet jelent az önkormányzati szektor számára, ami a szektor bevételeinek mindössze 0,4 százaléka; éppen ezért az OTP nem tömegterméket, hanem a valóban pénzügyi problémákkal küzdő önkormányzatok számra elérhető árfolyamrögzítési lehetőséget kínál.

Az OTP-nél számlát vezető, CHF-kötvényeit már törlesztő önkormányzatok vehetnek részt az árfolyamrögzítésben. Legfeljebb 3 évig, 2014 végéig az OTP 200 forintos CHF-árfolyamon történő törlesztést ajánl, így küszöbölve ki az árfolyamingadozás hatásait, lehetővé téve a tervezést, a szükséges belső átalakítások megkezdését. A valós és a fix, 200 forintos árfolyam közötti különbözet egy gyűjtőszámlára kerül, a hitelkamat erre az összegre 3 havi BUBOR + 1,5 százalék.

Az OTP önkormányzati hitelállománya összességében jónak mondható, nincs jelentős számú önkormányzat súlyos fizetési problémákkal, a nem teljesítő hitelek állománya 3 százalék alatti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.