Kétmillió ember januárban kevesebb fizetést visz haza

Közel kétmillióan várnak bérkompenzációra, ám ők januárban nettóban kevesebb pénzt visznek haza, mint tavaly. Az idei adószabályokkal megint az átlagjövedelem felett keresők járnak jól.

Ezekben a napokban jutnak hozzá a munkavállalók a 2012-es adószabályok szerint kiszámított fizetésükhöz.

Sokan nem lesznek boldogok attól, amit a „borítékban” találnak: mint azt Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető adópartnere elmondta, az adójóváírás megszűnése miatt az adóváltozások elsősorban az átlag alatti jövedelmeket érintik hátrányosan.

Ennek hatását csupán részben tudta ellensúlyozni, hogy a 27 százalékos adóalap-kiegészítés (szuperbruttó) az idén már csak a havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet terheli. További tehernövekedés a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának egyszázalékos növekedése. Mindezek hatására a bruttó 216 805 forint alatt keresők nettó jövedelme béremelés híján csökken, miközben a magasabb jövedelmi kategóriában levő személyek ezúttal is jobban járnak, mint az előző évben.

Az adatokból világosan látható, hogy az adójogszabályok éppen a legrosszabb jövedelmi pozícióval rendelkezőket érintik a leghátrányosabban: ha nincs gyermek a családban, a visszaesés jóval meghaladhatja a tíz százalékot is. Árnyalja a képet a minimálbér közel húszszázalékos emelése: mindazok, akik a tavalyi 78 ezer forint helyett idén már havonta 93 ezer forintra lesznek bejelentve, a tavalyi 51 090 forint helyett az idén közel húsz százalékkal többet kapnak kézhez.

Már ahol megemelik a fizetéseket. Ugyan jogszabály mondja ki, hogy az a munkáltató, aki nem hajtja végre a rendelet szerint tételesen meghatározott elvárt béremelést, két évig kizárja magát a közbeszerzési pályázatokból és az állami támogatásokból, másrészt az állam pályázható támogatást is nyújt a nettó bérek szinten tartásához, nem biztos, hogy mindenütt megtörténik az emelés.

Tekintettel arra, hogy a minimálbér 15 ezer forintos emelése eleve sok vállalkozás számára generál jelentős pluszterhet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a bérkompenzációval a cégek mintegy fele tud majd élni. Az állami támogatás feltétele egyrészt, hogy nincsen 60 napnál régebben lejárt köztartozás, illetve, hogy az év során nem lesz létszámleépítés, ami szintén sok hazai cég számára teljesíthetetlen elvárás marad.

Ráadásul a bérkompenzációt segítő támogatáshoz leghamarabb áprilisban juthatnak hozzá azok a vállalatok is, amelyek tervezik a bérkompenzációt, de azt csak állami segítséggel tudják végrehajtani – ha egyáltalán elnyerik a támogatást. Ezeknél a társaságoknál visszamenőleges lehet majd a béremelés, azonban a februári borítékba – kevés kivétellel – addig is csupán a csökkentett nettó bér kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.