Kétmilliárd fuvarnál az Uber

Az Uber-fuvarok száma elérte a kétmilliárdot – közölte Travis Kalanick, a cég vezérigazgatója. Az utazásmegosztó 2009. márciusi megalakulása óta 2015 végére érte el az egymilliárdos fuvarszámot. A szám megduplázását bő fél év alatt a sofőrök és utasok toborzására fordított nagy befektetések árán érte el a cég. A szolgáltatás iránt a legnagyobb a kereslet Kínában, ám ott mégis évi több mint egymilliárd dolláros veszteséggel működik a vállalat.

Mindeközben idehaza már a búcsúra készülnek az Ubernek dolgozó sofőrök, s ennek keretében újabb pengeváltás alakult ki a cég és a szabályozásért felelős fejlesztési minisztérium között. Utóbbi államtitkára azt hangoztatta, hogy a cég döntése a magyar piacról való kivonulásról annak elismerése, hogy a cég nem kívánta betartani a magyar szabályokat. Erről persze nyilván a kormányzatban is tudják, hogy maximum részigazsgának nevezhető.

– Az Uber autós partnereinek mindegyike rendelkezik személyszállítási engedéllyel, ez ugyanis a kötelező előfeltétele annak, hogy használják az Uber platformját. Minden partner körülbelül 200 ezer forintot költött az engedélyek megszerzésére. Az államnak ebből több százmilliós bevétele keletkezett. Az engedélyeket ugyanaz a Nemzeti Közlekedési Hatóság állította ki, amelyik a taxiengedélyeket is kiállítja – szögezte le a cég, amely sérelmezte, hogy az online fizetés világában a magyar állam bankkártyaleolvasó berendezés és taxióra telepítését írta volna elő a cég sofőrjeinek.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára mind-eközben a taxis szervezetekkel arról egyeztetett, hogy az Uber távozása után hogyan ellenőrzik a taxisokat. Összehangolják az ellenőrző szervek munkáját, és egységes rendszerbe foglalják a taxisok és a teherszállítás szakmai ellenőrzését. Az Uber szombaton autós felvonulással búcsúzik Budapesttől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.