Rekordgyorsan lemerült a közép-magyarországi keret

Minden idők legrövidebb nyitva álló energiahatékonysági pályázatának bizonyult a közép-magyarországi térség mosógépcseretámogatása: a nemzeti fejlesztési tárca fél tízes közlése szerint ma délelőtt 10 órától a keret lemerülése miatt felfüggesztik a kiírást.

A lehetőség ma reggel 8 óra óta élt a közép-magyarországiak, így a fővárosiak számára. A szabályok szerint holnap 10 óráig még bárki feladhat pályázatot a térségből, de szakértők szerint e kör már csak a normál határidőn belül feladott, mégis érvénytelennek bizonyuló pályázatokban bízhat. Értesülésünk szerint ugyanis a pályázatokat az elkülönített keret 130 százalékos lemerülésekor függesztik fel.

A térségre a pályázati kiírás alapján mintegy 150 millió forint jut. Ezt ugyan az érintett háztartások aránya alapján különítették el az 500 milliós országos keretből, a korábban megnyitott két pályázat, a nyugat-, illetve a dél-dunántúli reggel 8-tól még aznap délig kitartott. (A dél-dunántúli térség lakói számára tegnap 8-kor nyílt meg a lehetőség, így ők legkésőbb ma délig még feladhatnak pályázatot az erre szolgáló honlapon.) Vagyis mindeddig a közép-magyarországiak bizonyultak a leginkább érdeklődőnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Háztartási nagygépek (mosógép) energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram esetében a pályázatok benyújtását a közép-magyarországi régióban a forrás kimerülése miatt 2015. július 7. napjával határozatlan időre felfüggeszti - szól a tárcaközlemény. A régióban megvalósítandó beruházásokra pályázatokat benyújtani 2015. július 8. napján 10:00 óráig lehetséges. A Pályázati Útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban. A benyújtott pályázatokkal kapcsolatos kommunikáció a pályázati portálon (https://mgcs-2015.nfsi.hu) keresztül történik - zárul a hivatalos közlés.

A kiírás szerint attól függően, hogy elavult mosógépünket A+, A++, avagy A+++ kategóriásra cseréljük, legfeljebb 25, 40, illetve 45 ezer forintos állami támogatást biztosítanak. Elbírálás egy-két hónapon belül várható, de akár négy hónapig is eltarthat. A támogatást nem a szerencsés nyertes, hanem az a kereskedő kapja, amelynél a konkrét terméket megvásárolják és amely kereskedőtől így a kedvezménnyel csökkentett áron vásárolható meg a készülék. Mind kereskedő, mind termék csak a kiíró által engedélyezett listából választható.

Szerda reggel 8-kor az észak-alföldiek következnek, akikre 75 milliós keret jutott. 13-án, jövő hétfőn a dél-alföldiek versenghetnek a közel 66 millió forintos keretért. Utána kedden Észak-Magyarország jön mintegy 60 millióval. Végül 15-én, szerdán a közép-dunántúliak próbálhatnak megcsípni támogatást a számukra elkülönített közel 55 millió forintból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.