Két hét maradt az energiajogsi megszerzésére

A hazai nagyvállalatoknak alig egy hónapjuk maradt arra, hogy elvégeztessék épületeik kötelező energetikai átvilágítását.

A folyamat során egy meghatározott módszerrel felmérik azokat a pontokat, ahol az adott épületben vagy létesítményben elszökik az energia. Egyszersmind meghatározzák, illetve számszerűsítik a megtakarítási lehetőségeket. Emellett korszerű módszerek alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják, amelyek lehetnek a megújuló technológiákat, valamint a hulladékhő -hasznosítást alkalmazó lehetőségek vagy energiatudatos felhasználást célzó javaslatok, intézkedések is - közölte az MVM Partner.

Az európai uniós szabályozás alapján megalkotott törvény értelmében a nagyvállalatoknak 2015. december 5-ig első alkalommal, attól kezdve pedig négyévente kell az energetikai auditot elvégeztetniük. Akik idén ennek nem tesznek eleget, azoknak ezt legkésőbb jövő év végéig pótolniuk kell, mivel onnantól szankció kiszabására kell felkészülniük.

Az energetikai audit akkor nem kötelező, ha az adott nagyvállalat már működtet egy erre akkreditált szervezet által tanúsított ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert. Az MVM Partner új szolgáltatási csomagja keretében elvégzi ügyfeleinél az auditot, vagy kiépíti az ezt kiváltó ISO 50001 szabványú energiairányítási rendszert - hívja fel a figyelmet a társaság.

A kötelezvény csak a meghatározott méret feletti hazai vállalatokra vonatkozik. A parlament előtt fekvő törvénymódosítás most kivonja a kötelezettség alól a kisebb méretű, jelentősebb állami résztulajdonban lévő társaságokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.