Készül az egységes jegy buszra és vonatra

Egységes jegy- és információs rendszert kaphatnak a közösségi közlekedési szolgáltatók. A nemzeti elektronikus jegyrendszer platform (NEJP) egyetlen szépséghibája, hogy még nincs kész.
Az első kísérleti rendszerét előreláthatólag 2016 tavaszán, Debrecenben kapcsolhatja éles üzembe a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. Az ország egészén elérhető szolgáltatások beindítását a jövő év végére ígérik.
Amíg nincs egységes rendszer, a BKK jegy- és bérletautomatáin tudnak gyakorolni az utasok
Amíg nincs egységes rendszer, a BKK jegy- és bérletautomatáin tudnak gyakorolni az utasok
Máthé Zoltán / MTI

A mobilparkolásnál megszokott kényelmi díjak fizetése nélkül, egységes mobiltelefonos rendszerben válthatnak majd jegyet a helyi és a helyközi buszjáratokra, vonatokra az utazók az intelligens közlekedési rendszerek magyarországi elterjedése után – tudtuk meg Veress Mihálytól. Az NMF Zrt. vezérigazgatója szerint a valós idejű utastájékoztatás vagy az egységes elektronikus jegyrendszer ma már nem tudományos fantasztikum. A jogi és technológiai feltételek adottak, az országos rendszer kereteinek fejlesztése pedig megkezdődött. A mobilfizetés elterjesztésére létrehozott állami társaság célja, hogy a közösségi közlekedés az utazók jelenleginél szélesebb köre számára váljon vonzóvá.

Az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztését az NMF kutatással alapozza meg. Az elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos igények felmérésébe már belekezdtek. Piacfelmérésük során a lakosság, az önkormányzatok és a felhasználók igényeit szeretnék megismerni. Egyértelműnek tartják azonban, hogy a megbízható, országos rendszer kialakításához egységesíteni kell a különféle, szigetszerűen már működő helyi megoldásokat. Ami az NMF szakemberei számára ismerős feladat, hiszen a társaság ezt az utat járta végig a mobilparkolás országos egységesítését megelőzően.

Veress szerint a fejlődés azonban itt, illetve az autópálya-matricák és az e-útdíjak mobiltelefonos fizetési lehetőségének megteremtésénél nem állhat meg. A következő lépés a nemzeti elektronikus jegyrendszer kialakítása lesz. Amit a közszolgáltatások területén alkalmazható intelligens, mobil megoldások piaci bevezetése követhet majd az évek során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.