Így fizetjük az ingatlanadót! - Kész Bajnai sávos terve

Az átlaglakásnál 0,25-0,35 százalék, a 30 milliónál többet érő lakás esetében fél, a garázsoknál, üdülőknél az érték egy százaléka lehet az ingatlanadó jövő júliustól - a jelenlegi terv szerint. A pénzügyi kormányzat már szövegezi az adóterveket, az alapelvek biztosak, a mértékekben még lehet némi változás. A jövedelemadó és a járulékszint csökken, megszűnik az adókedvezmények többsége, adózhat az étkezési jegy, és persze jön a szuperbruttósítás is.

Jövő szerdán tárgyalja a kormány a 2010-es adótervek majdnem véglegesnek tekinthető verzióját. A kormányfő és a pénzügyminiszter most ismerteti az MSZP-frakcióval az elképzeléseket, amelyekről a Népszabadság tudomást szerzett.

A leginkább húsba vágónak az ingatlanadó bevezetése tűnik, ám ez a feltétele a járulékok és a személyi jövedelemadó jelentős csökkentésének. A jelenlegi terv szerint a termőföldeket kivéve minden ingatlan után kellene adót fizetni. A lakások után kevesebbet, az irodák, üdülők, telkek és garázsok után többet. Az adó alapja a számított érték volna - úgyanúgy az önkormányzatok határoznák meg egyes övezetek (utcák, kerületek, körzetek) négyzetméterárát, mint a luxusadóban, ezt beszorozva az alapterülettel (és korrigálva az épület korával) jönne ki az ingatlan értéke, ami az adó alapját jelenti. (Különbség azonban, hogy az értéket lehetne vitatni - vagyis fel is becsültetheti a tulajdonos az ingatlanja értékét, persze saját költségre).

A lakások esetében sávos adózást alkalmaznának. A jelenlegi terv szerint 2 millió forintig nulla kulcs volna érvényben, a 10 millióig terjedő nyolcmilliós értékre 0,25 százalék, a 30 millióig terjedő részre 0,35, az a feletti ingatlanértékre pedig 0,5 százalék adó jutna. Az egyéb ingatlanoknál a számított érték 1 százalékát kellene kifizetni, sávok nélkül. Mentesség nincs, a nyugdíjasok azonban választhatnának, hogy az adó megfizetése helyett azt kérik: terhelje rá az állam jelzáloggal az adót az ingatlanra. Ekkor az örökösök fizetnék meg az adót - vélhetően a jegybanki alapkamattal növelt összegben. A kabinet számításai szerint azonban így is minimum 60 év kellene ahhoz, mire az évek alatt összegyűjtött adóösszeg eléri a lakás értékét. Az éves teher egy tízmilliósra taksált lakás esetén 20 ezer forint volna, egy ötvenmilliós ház adója pedig 190 ezer forint lenne évente.

Az ingatlanadóból összesen 225 milliárd forint bevételt vár a kormány, ám nem mind jelent többletet. Az ingatlanok 45 százaléka után ugyanis most is fizetnek valamilyen adót, átlagosan évi 15 ezer forint a teher. Vagyis  eleve befolyna az önkormányzatokhoz 110 milliárd forint vagy kommunális adó, vagy építményadó vagy pedig telekadó címén. Az ingatlanadó bevezetésével ezek a terhek megszűnnének - az önkormányzatok cserébe az új teherből származó összeget kapnák, ám többletük ebből nem lenne. A kormányzat az önkormányzatoknak jutatott központi forrásokat csökkentené annyival, amennyivel többet az új adó hoz majd a helyi testületeknek.

A kormányzat összeségében nullszaldós adóváltozást tervez, ami annyit jelent: a többletbevételt máshol adnák oda. Leginkább járulékcsökkentésben (mindenütt 27 százalékra csökkenne az elvonás, nem csak a minimálbér kétszereséig, mint most júniustól), és az szja-mérséklésben. Az Oszkó Péter vezette pénzügyi tárca számos elemét megtartotta a korábbi terveknek is - az új csomag a Gyurcsány-kabinet elképzeléseinek átdolgozását jelenti.

Új elem a korábban már bejelentett szuperbruttósítás: az szja-alaphoz 2010-től hozzá kell majd számolni a 27 százalékos jelentő járulékot. Az szja sávhatára 5 millió forint volna (a visszamenőleg most bevezetett 1,9 milliós határ az új számítási rendszerben 2,4 milliót "ér"). Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra csökkenne, a felső 36-ról 32 százalékra - ám a magas jövedelműeknél megmaradna a különadó. A változással a legjobban az átlagkeresetűek járnak: a szuperbruttósított (járulékkal is egybefoglalt) bérnek ugyanis most 54 százalékát viszi el az állam (az új idei adótáblával 51,6 százalékot), míg jövőre ez az arány 45,7 százalék lesz.

A kabinet számításai szerint így az átlagkeresetűek az ingatlanadóval egybeszámolva is jobban fognak járni jövőre - bár néhány adóemelés azért még van a kormányzati tervekben. Ilyen tehernövelés, hogy megszűnne az szja-kedvezmények többsége, csak a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokat ösztönző önkéntes-biztosítói és nyugdíj-előtakarékossági kedvezmény maradna.  Az étkezési jegy, és a természetbeni juttatások a terv szerint jövőre már adóköelesek volnának - és tovább emelnék a cigaretta, és az üzemanyagok jövedéki adóját is.

További részleteket itt olvashat Bajnai adócsomagjáról>>

Corvin sétány, Futó utca
Corvin sétány, Futó utca
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.