Késlekedik a rezsiköltségek befagyasztása

A Széll Kálmán Terv július 1-i határidővel vállalt tíz intézkedése közül egyelőre semmit nem tudni a rezsiköltségek befagyasztásáról, az új gyógyszertámogatásokról, a rokkantsági szabályokról és a közszfére életpályamodelljéről - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

A Széll Kálmán Terv tíz vállalásából négy teljesítését - a közelgő határidő ellenére - teljes homány fedi - áll a Világgazdaság elemzésében.

Szinte semmit nem tuduni a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő, valamint a gyógyszerek támogatásáról szóló új szabályokról. Előbbi kapcsán csak a gázár-támogatási rendszert hosszabbították meg néhány hónappal. Homály fedi azt is, hogy a jövőben pontosan milyen feltételek mellett lehet valakit rokkantnak minősíteni. Egyelőre a közszférában dolgozók is hiába várják a nekik szóló új életpályamodell bemutatását. Holott eme vállalások mellett is július 1-jei dátum szerepel a tavasz elején bemutatott Széll Kálmán-tervben - írja a lap.

A vállalások közül három egyértelműen teljesült: a miniszterek szabadsága valóban húsz napra csökkent, átalakult a gyógyszer-finanszírozás rendszere, és módosultak a táppénzszabályok is. Ezek a „pipák” a kormányzati vállalások mellett.

A korengedményes nyugdíjak felülvizsgálata folyamatban van. Jól jelzik ezt a szinte folyamatos tüntetések, tiltakozások az érintettek részéről. A T. Ház ezekben a napokban tárgyalja a június 11-én benyújtott új közbeszerzési törvényt, és elkezdődött a közmunkák új rendszerének kidolgozása is.

A kevésbé precízen „tavaszra” ígért további három vállalás mellé szintén pipát tehet a kormány. Megszületett a megállapodás a bankokkal a jelzáloghitelesek megsegítéséről, és benyújtották az e-közigazgatásról illetve az adminisztrációs terhek csökkentéséről szóló programokat is.

A Nemzeti munkaterv azonban nem készült el az április végi határidőre.

Egyes ígéretek tekintetében nehéz megítélni, valóban odabiggyeszthetjük-e a pipát. A rokkanttá minősítés szabályozásának átírása nem valósult meg, ám döntöttek a korhatár alatti, úgynevezett harmadik kategóriába sorolt rokkantellátások felülvizsgálatától.

Az elmaradások közül a rokkanttá nyilvánítási és a gyógyszer-támogatási rendszer körüli bizonytalanság okozhat nemzetközi színtéren is érzékelhető gondokat. E két kérdés ugyanis több tízmilliárd forintnyi költségvetési bevételt érint.

Brüsszeli forrásokból a Világgazdaságnak megerősítették: a vállalások teljesítését szorosan nyomon követik az uniós szakemberek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.