Kerry nem utazik Havannába

Elmarad John Kerry amerikai külügyminiszter március közepére tervezett kubai látogatása, és az utazásra nem tűztek ki újabb dátumot – közölte John Kirby amerikai külügyi szóvivő. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy Washington vagy Havanna mondta le az utat.

Kerry az emberi jogokról folytatott volna párbeszédet kubai vezetőkkel, Washingtont ugyanis aggasztja a karibi szigetország kommunista kormányzatának emberi jogi politikája.

Barack Obama amerikai elnök március 21-22-én Kubába utazik. Kerry február közepén, egy kongresszusi meghallgatáson jelentette be, hogy hamarosan – még az elnöki látogatás előtt – ő maga is Kubába megy.

Nevük elhallgatását kérő külügyi források szerint a látogatást azért kellett törölni, mert még javában folynak a részletes tárgyalások a két fél között az elnöki vizitről, egyebek mellett arról, hogy Obama melyik disszidenssel találkozhat Havannában, így a külügyminiszteri látogatást a Kerry által javasolt időtartamban nem fogadta konstruktívan a kubai fél.

A külügyi szóvivő szerint John Kerry ugyanakkor változatlanul szeretne a közeljövőben Kubába utazni.

Február 24-én a kubai kormány hét, ideiglenesen szabadlábon lévő másként gondolkodónak engedélyezett egyszeri külföldi utazást. Szakértők Havanna döntését az amerikai kormányzatnak tett gesztusként értékelték Obama történelmi látogatása előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.