Keressen gyorsabban!

Június első hetétől ingyenes hirdetési felületet kínál civil és nonprofit szervezeteknek a Profession.hu állásportál és a civil szektor HR-szolgáltatójaként tevékenykedő Civiljob. hu portál. Együttműködésüknek köszönhetően tovább bővülhet az évente több tízmilliárd forint értéket termelő önkéntes tevékenység.

A kezdeményezés annak nyomán jött létre, hogy egyre több magánszemély és cég érdeklődik nonprofit szervezeteknél végezhető önkéntes munka iránt, miközben sok alapítványnak, civil szervezetnek jelent problémát a megfelelő tudású és képességű önkéntesek felkutatása, a munkatársak kiválasztása és a szervezetfejlesztés. Az együttműködés erre kínál megoldást: a több mint hatvanezer civil szervezet a Profession.hu portálon az Önkéntes menüpont alatt, illetve a Civiljob.hu saját oldalán térítés nélkül teheti közzé álláshirdetéseit, és találhat rá leendő munkatársaira és segítőire.

A szakmai önkéntesség és a pro bono kezdeményezések, azaz a meghatározott időtartamra szóló, ingyenes szakértői támogatások jelentősége igen nagy. Egyrészt biztonságos munkavégzést jelent mindkét fél számára, másrészt munkaerőpiaci katalizátorként is funkcionál: lehetőséget nyújt a felkészülésre, a tanulásra és a tapasztalatszerzésre a munkahelyváltás vagy a munkahelykeresés időszakában.

Az önkéntes munkavégzés évente 50–60 milliárd forint értéket termel a nonprofit szektorban, a mintegy félmillió fő több tízmillió munkaórát teljesít – ez nagyjából annyi, mint huszonötezer teljes állású alkalmazott teljesítménye. A KSH adatai szerint a nonprofit szervezetek mintegy kétharmada az oktatás, a szociális ellátás és a kultúra területén működik, összbevételük 2013-ban megközelítette az 1250 milliárd forintot. Fő- és mellékállásban ilyen szervezeteknél közel 130 ezren dolgoztak. A munka mintegy negyedét önkéntesek végezték, a klasszikus civil szervezeteknél ez az arány ennél is magasabb, 37 százalék volt. Az önkéntes segítség legnagyobb súllyal a kisebb szervezetekre jellemző, értéke a pénzbevétel 10–15-szörösét is elérheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.