Keményen kompenzált a Telenor

Komoly áremelést jelentett be bizonyos céges ügyfeleinek a Telenor. A hvg szerint a szolgáltató egyoldalú szerződésmódosításról értesítette bizonyos üzleti ügyfeleit, amely szerint két új tételt tartalmaz majd az érintett előfizetők telefonszámlája.

Mindez több ezer forinttal növelheti a vállalkozások telefon- és internetszámláját. A kiegészítő havi díj, amelyet eddig is alkalmaztak a szolgáltatók egyes szerződéstípusok esetében, a céges flottában használt telefonok számától és a mobiltelefonálási szokásoktól függően 200 és 1000 forint közötti felárat jelent, s a most megszokott havi díjaktól eltérően „nem lebeszélhető, nem leforgalmazható" tételként jelenik meg a számlában. A kapcsolási, hivatalosan hívásfelépítési díj újabb megjelenése a telefonszámlában nem újdonság, a Matolcsy György által bevezetett telefonadó kivetését követően már volt rá példa.

Feltételezhető, hogy azért porolták le ezt az egyébként meglehetősen barátságtalan, s a lakossági piacon aligha eladható díjelemet, mert kompenzálni kellett a távközlési adót, azt a sajátos jelenséget, hogy az üzleti előfizetések többségénél a telefonadó néven ismert teher egy előfizetőre jutó maximuma (jelenleg havi ötezer forint) a céges ügyfélkör jó része esetében több, mint az adott konstrukcióért felszámított számla összege. A vállalati ügyfélkör ugyanis olyan fontos a magyar piacon, hogy a cégek nemegyszer önköltségi ár alatti ajánlatot adnak meg, abban bízva, hogy a céges flottához csatlakozó családtagok által fizetett számlák kompenzálják ezt. A telefonadó ugyanakkor súlyosbított a helyzeten, s előállt az, hogy a cégeknek nyújtott kedvezményeket a lakossági előfizetők fizetik meg. Például a versenytárs Vodafone úgy nyerte el a nagy állami tendert, hogy mélyen költségei alatti árakat adott az állami szervezeteknek, minisztériumoknak.

A Telenor arról tájékoztatja előfizetőit, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás a körülmények jelentős megváltozása miatt történt, s ez esetben erre joguk van. Alighanem ezt a fogyasztók vitatják majd, akárcsak a hatóság, hiszen olyan költségelemekre hivatkozik a cég (például frekvenciadíjak, hálózatfejlesztés), amelyek a távközlési szolgáltatások elengedhetetlen, tervezhető részeit jelentik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.