galéria megtekintése

Szuperpályaudvarra cserélhetik a Délit

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Megkezdődött a Déli pályaudvar alagútjának helyreállítása, a vasúti forgalom másfél hónap múlva indulhat újra. A főváros harmadik legforgalmasabb, jelenleg üresen álló vasútállomását mégis bezárhatják.

Miközben a jól értesültek azt találgatták, a MÁV azért nem tud hetek óta sort keríteni a Gellért-hegyi alagút helyreállítását megelőző, egyszer már elhalasztott sajtótájékoztatójára, mert a munkálatok elmaradnak, a Déli pályaudvart pedig végleg bezárják, a társaság csendben belevágott a január végi falomlás nyomainak eltüntetésébe. Lapunk úgy tudja, a Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. kedden átvette a Csukló utca szomszédságában kijelölt munkaterületet. Az ideiglenes helyreállítás megkezdődött, és a többi között geotechnikai problémák megoldására szakosodott cég vállalása szerint a vonatok április második felétől ismét használhatják az alagutat. Azaz, a személyszállító szerelvények megint a Vérmező melletti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek majd.

Évekig is eltarthat, mire végleg lakat kerül a Délire
Évekig is eltarthat, mire végleg lakat kerül a Délire
Kurucz Árpád / Népszabadság

A vasutasok tehát megnyugodhatnak, korai még csomagolni. Ezzel együtt jó, ha számolnak azzal is: a Déli pályaudvar esetleges bezárásáról szóló hírek nem alaptalanok. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elkezdte vizsgálni, miként lehetne véglegesen Kelenföldre költöztetni az értékes területet használó óriási vasútállomás utas- és vonatforgalmát. Vagyis a hetven éve újra és újra előkerülő, majd elsikkadó pályaudvar-bezárás ötlete figyelmet kapott a kormányzat döntéshozóinak körében. Méghozzá feltehetőleg pusztán azért, mert a januári alagútomlás nyomán a MÁV látszólag Kelenföldről is kiszolgálja utasait.

 

A pályaudvar-költöztetésnek egyelőre az ötlete is titkos, olyannyira, hogy a Déli pályaudvar, na meg az ország vonatforgalmáért felelős MÁV egy árva papírfecnit sem kapott arról, az NFM mihez, kinek és milyen célból kér adatokat. Az óvatosság nem alaptalan: kiderülhet, nem pusztán a vasutasöntudat mondatja a MÁV illetékeseivel, hogy a Déli pályaudvarra szükség van, a Kelenföldi pedig a legkevésbé sincs felkészülve a szolgáltatási feladatok átvételére. Aki ezen mégis változtatni akar, legalább forintmilliárdokkal a zsebében kezdjen ötletelni.

Egy új pályaudvar felépítése ugyanis igen sokba kerülhet és évekig is eltart.

A Déli pályaudvaron 10-12 ezer, a kelenföldi állomáson 8-10 ezer utas fordul meg naponta. Vagyis az új „szuperpályaudvar” támogatóinak legalább egy napi 20-25 ezer utas kiszolgálására alkalmas létesítmény kialakításában kell gondolkodniuk. Méghozzá úgy, hogy ha veszik a fáradságot, és csak egyszer kilátogatnak Kelenföldre, megtapasztalhatják azt is, a négyes metró végállomásánál működő vasútállomás milyen messze is van az elvárt színvonaltól.

Három kiépített peronja mellett például összesen hat személyszállító vonat állhat egyszerre, miközben csak a Déli pályaudvaron naponta 250 személyszállító szerelvényt szolgálnak ki.

Azért a Déli ennél jobb sorsot érdemel

Lefedik vagy átalakítják, bezárják vagy fejlesztik? A Déli pályaudvar állapotát évtizedek óta ez a bizonytalanság határozza meg, a MÁV a változó koncepciók között nem fog átfogó felújításba, a hely slumosodik, ráadásul az idő közben mintha elrohant volna az ilyen „zsákutcás” pályaudvarok mellett. Torma Tamás cikkét itt olvashatják.

Arról nem beszélve, hogy a Déli ideiglenes bezárása miatt naponta 12 százhalombattai és 26 martonvásári vonatot kellett eltüntetni a menetrendből, és a Kelenföldi pályaudvar túlterheltté vált vágányhálózata sem felel meg a személyszállító vonatok kiszolgálásával járó feladatoknak. A szerelvények tárolására, felkészítésére, takarítására, vízfeltöltésére, a kisebb javítások elvégzésére helyben nincs lehetőség. A kapacitásokat pedig csak tovább csökkentette, hogy az állomás őrmezői oldalán tervezett P+R parkoló kialakítása miatt a pályaudvar 28 vágányából nyolcat elvettek.

A Kelenföldi pályaudvar fejlesztése nem kis tétel, az új utasforgalmi terminál kialakítása önmagában is milliárdos költséget jelent az utasperonok számának növelésével együtt. Na meg azzal, hogy ha új peronokat alakítanak ki, indokolt lehet a metrót a vasúttal összekapcsoló, nem is olyan régen elkészült aluljárók átalakítása.

Mert hát furcsán nézne ki, ha Budapest új nyugati vasúti kapujában az utazók egy része közvetlen aluljáró-kapcsolaton keresztül érné el a metrót, a távolabbi vágányokra érkező vagy onnan induló szerelvények utasai viszont a sínek között ugrálva tehetnék meg ugyanezt. És ha minderre megvan a megoldás, már csak azt kell kitalálni, hogy a nem fejpályaudvari kialakítású kelenföldi állomáson a vasút miként dolgozik majd. Hol fordítja meg, készíti elő, esetleg javítja járműveit – ezekre ugyanis most ott nincs lehetőség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.