Kasszára sör meggyötör

A fesztiválszezon csalhatatlan jele, hogy a szakszervizekben megszaporodnak a sörrel leöntött készülékek. Sőt: a Micra Metripond cég márkaszervizeinek adatai szerint idén nyáron éppenséggel az egyik leggyakoribb meghibásodási ok a pénztárgép eláztatása.

Előfordult olyan eset, hogy a fesztivál első napján a figyelmetlen vendég leöntötte a kasszát a habzó hideg itallal, de olyan esetre is volt példa, amikor a sietős pincér borította fel véletlen a kassza mellé helyezett italt.

Aki egyszer pórul járt, már nem kockáztat
Aki egyszer pórul járt, már nem kockáztat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ilyen esetek csak első pillantásra mulatságosak: a jelenlegi jogszabályok alapján a vendéglátós vállalkozók jóval többet bukhatnak, mint a szervizdíj vagy – amennyiben tönkremegy a gép – a kassza ára.Az év eleje óta ugyanis már minden pénztárgép az adóhivatal (NAV) szerverére bekötve üzemel, így a NAV folyamatosan szemmel tudja tartani a kiskereskedők minden tranzakcióját. Ám ez azt is jelenti, hogy amennyiben megszakad a kapcsolat a NAV-szerver és például a fesztiválra kitelepült kereskedő között, úgy a vállalkozónak, amennyiben nincs kéznél egy cseregép, úgy elvileg azonnal be kell fejeznie a kiszolgálást, vagy áthidaló megoldásként kézzel írott nyugtát kell adnia.

Utóbbi egy kisboltban még elmegy, ám egy nagyobb fesztiválon már a biztos bukással egyenértékű. A nagy fesztiváloknál ugyanis csak néhány napja van a vállalkozónak arra, hogy megkeresse a kitelepülés borsos díját. Egy ilyen esetben viszont súlyos bukót hoz, ha például elromlik a pénztárgép, és három percig nyomtatja egy sör nyugtáját. Amennyiben nincs a vállalkozónak cseregépe, úgy nagy bajban van: törvény szerint ugyanis a szervizek nem kötelesek a javítás ideje alatt másik gépet biztosítani, azt rendszerint szívességi alapon és akkor teszik, ha a javítás meghaladja a nyolc-tíz napot, azaz hamar elúszik a fesztivál ideje és vele együtt a vállalkozó bevétele is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.