Kasszacsere: rendezte vitáját az NGM és a NAV

A kereskedőknek szeptember végéig kell megrendelniük új, az adóhatósággal online kapcsolatot biztosító pénztárgépüket, a NAV addig csak a beüzemelési kód igénylését ellenőrzi.

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétől a hónap végéig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedők 70 százalékát, főként kiskasszás kereskedőket és vendéglátósokat érinti.

Jelezte: a 30 napos türelmi időt annak érdekében alkalmazzák, hogy minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelőbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők - mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel című műsorában hozzáfűzte: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Senkit nem érhet joghátrány amiatt, mert olyan "piaci elégtelenség" alakult ki, hogy e hét végéig nem tudja megrendeléseit lebonyolítani a pénztárgépgyártóval, -forgalmazóval - tette hozzá. A helyettes államtitkár szólt arról is: újabb pénztárgépgyártók kaptak forgalmazási engedélyt, így hatra nőtt az engedélyezett gépek száma, ami három különböző pénztárgéptípust takar.

Pankucsi Zoltán hozzáfűzte: még ezen a héten várható, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal újabb engedélyeket ad ki, vagyis dinamikusan bővül a piac. Elmondta, hogy az árak is lefelé tendálnak, a kezdeti 170 ezer forint plusz áfa után, mostanra már 120 ezer forintos pénztárgép is van a piacon. Az NGM továbbra is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy lehetőség szerint minél lejjebb vigyék az árakat - jelezte Pankucsi Zoltán.

Kiemelte, hogy az augusztus 31-i határidő nem változik, a vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük, hogy a számukra előírt cserét végrehajtsák. A feltételeknek - például 500 millió forint alatti éves árbevétel - megfelelő kereskedők 50 ezer forintos támogatást kaphatnak a cseréhez.

Az ellenőrzések kapcsán kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülő vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak. Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet és akár többször is kiszabható, a cégeknél egymillió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször, és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben - ismertette Pankucsi Zoltán.

Mint arról a Népszabadság beszámolt: az utóbbi napokban vita volt a NAV és az NGM között abban, hogy az átállás már többször módosított, a legújabban augusztus végén lejáró határideje után mit ellenőrizzen a hatóság. Az új, az adóhivatallal online kapcsolatot fenntartó pénztárgépek megvásárlását ugyanis nem lehet: bár engedélyes forgalmazók már vannak, a kasszák sorozatgyártása még nem indult el, így a kereskedők nem tudják beszerezni az új, az elvárásoknak megfelelő gépeket.

A NAV eddigi állásfoglalása szerint augusztus 31-et követően csak a pénztágépek későbbi beüzemeléséhez, az online kapcsolattartához szükséges kód igénylését ellenőrzi, bírságot viszont az év végéig nem szab ki arra a kereskedőre, aki nem cserélte le kasszáját. Az NGM ezzel szemben azon az állásponton volt, hogy a kód igénylése mellett az új pénztárgépre leadott megrendelést is fel kell mutatnia a kereskedőnek szeptembertől – még ha magát a pénztárgépet csak később, az év végéig szerzi és üzemeli be.

A NAV és az NGM képviselői szombaton egyeztettek a kérdésben, és Pankucsi nyilatkozata alapján kompromisszumos döntés született. A kereskedőknek az augusztusból hátralévő pár napban, ezen a héten a kódot kell igényelniük az adóhatóságtól, az új pénztárgépet pedig ráérnek megrendelni szeptember végéig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.