Karton-Tarsollyal tüntettek a dühös ügyfelek

Mintegy 50-60 tüntető gyűlt az Igazságügyi Minisztérium elé, hogy a Quaestor-törvény végrehajtásáért emeljenek szót. Mint az ismert, a Befektető-védelmi Alap addig nem fizeti ki a Quaestor-törvényben meghatározott, hatmillió forintot meghaladó 30 millió forintig terjedő kártalanítást, ameddig az Alkotmánybíróság nem határoz a jogszabály alkotmányosságáról. A vita egyebek mellett a körül folyik, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig fel lehet-e függeszteni a törvény végrehajtását vagy sem. A gond az, hogy ha a testület elkaszálja a törvényt, a korábban kifizetett pénzeket vissza kell szedni az ügyfelektől. Ami nemcsak lehetetlen, de nagyon fájdalmas és botrányos is lenne.

A tüntetőkhöz csatlaozott Szakács Lászó MSZP-s politikus is, aki szerint az államnak készfizető kezességet kellene vállalnia, s ezt akár a jövő héten bele is kerülhetne a törvénybe, hiszen az Országgyűlés úgyis összeül egy ügy miatt. Ez esetben az ügyfelek megkapnák a pénzüket. 

Nem állt meg azonban holmi jogászkodásnál a kartonra nyomtatott Tarsoly Csabával, Matolcsy Györggyel, Rogán Antallal, Szijjártó Péterrel és Windisch László, MNB alelnökkek, valamint Orgován Bélával, a Quaestor két hétre kinevezett vezérigazgatójával felfegyverzett tüntető csapat. A katronfigurák mellett lobogtatott transzparensek, amelyek a kormány "Ha Magyarországra jössz" kampányának képi világát tükrözték arra utaltak, hogy más gondjaik is vannak az összegyűlteknek.

Nem is kellett sokat várni, máris előkerültek a Trócsányi László igazságügyi miniszternek feltett kérdések között a kormány és a jegybank felelősségét firtató kérdések. Lényegében azzal gyanúsították meg a kormányt, hogy sutyiban vettek ki nagyjából négymilliárd forint értékű állampapírt a Quaestorból a botrány kirobbanását megelőzően. Firtatták az Eximbank pénzügyi hátterét - az Exim tartott a brókercégnél forgalomképtelen kötvényeket állampapírban - idézték Rogán Antalt, aki szerint "a Quaestor egy nagy gazemberség".

A kifizetés közben folyik

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) épp ma reggel közölte, hogy eddig mintegy 30 ezer Quaestor-ügyfél részére mintegy 82 milliárd forint kártalanítási összeget adott át a Befektető-védelmi Alap (Beva) a kifizetéseket intéző OTP-nek, ebből hétfőig 26 ezer ügyfél több mint 70 milliárd forintot vett fel. A tájékoztatás szerint ezzel a Quaestor kötvényből eredő követeléssel rendelkező 32 ezer ügyfél 92 százaléka már felveheti a pénzét a bankfiókokban, míg a többieknél az adatok egyeztetése, az esetleges hiánypótlások beérkezése, azok elbírálása van folyamatban.

Ezt követően petíciót adtak át a minisztériumban, amelyet Kaleta Gábor, az IM sajtófőnöke vett át. Követeléseik között szerepel a többi között a valódi kárrendezés 30 millió forintig és az, hogy a készfizető kezesség kerüljön be a törvénybe. Eközben a karton-Tarsolyt elfújta a szél, és rádőlt egy tüntetőre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.