Káosz előtt az ország. Gémesi visszavonulásra kéri a kormányt

Elfogadhatatlannak tartja az építési törvény módosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Szerintük beláthatatlan következményei lesznek, ha mindenki azt épít, amit akar.

A Gémesi György elnökletével működő szervezet szerint a törvénymódosítással a kormány a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél gyakorlatilag megszünteti a polgármester településképi véleményezési lehetőségét, és ezzel lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése.

Az önkormányzati szövetség közleményében utalt az Országgyűlés által előző nap elfogadott jogszabályra, amely szerint új családi ház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés.

A MÖSZ azt írta, sajnálattal vették tudomásul, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása előtt sem volt érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzati szövetségek között.

A Gémesi György elnök – gödöllői polgármester – által jegyzett közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakóinak viszonyában, ha az építkezőknek nem lesz kötelező tájékoztatniuk a szomszédokat.

Közölték, arra kérik a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt, és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesítő, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.