Kamatot emelt a szerb központi bank

Kamatemelést hajtott végre kedden a szerb központi bank: ötven bázisponttal 9,0 százalékra növelte az irányadó kamatot.

A keddi döntést az élelmiszerárak emelkedésének a kockázatával, illetve azokkal a várakozásokkal indokolták, hogy a vártnál gyorsabban bővülhet a belföldi kereslet.

A kamatemelésre röviddel azután került sor, hogy a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hozzájárult a szerbiai közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emeléséhez 2011 januárjától.

A belgrádi vezetés korábban vállalta, hogy befagyasztja a nyugdíjakat és a fizetéseket egészen 2011 áprilisáig, az IMF pedig hozzájárult ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 4,8 százalék legyen az idén, a tervezett 4 százalék helyett.

Belgrád azonban az élelmiszerek drágulására, a rossz termésre és a közhangulat romlásának veszélyére hivatkozva indítványozta, hogy már 2011 elején emelkedhessenek a bérek és a nyugdíjak. Az IMF a kezdeményezés támogatásáról biztosította szerb partnereit.

A központi bank tavaly január óta 9,75 százalékponttal vitte lejjebb az irányadó kamatot a gazdaság élénkítése végett, utoljára májusban hajtott végre csökkentést, 8 százalékra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.