Júniusban 0,8 százalékkal drágult az ipar

2014 júniusában az ipari termelői árak átlag 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
2014 júniusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlag 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A feldolgozóipari ágazatokon belül a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása és a járműgyártás árai voltak legnagyobb hatással az árnövekedésre.

Májushoz képest nem történt árváltozás az energiaszektorban.

2014. júniusban az ipar belföldi értékesítés árai átlag 0,3, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (1,7 százalék), a járműgyártás (1,5 százalék) és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,1 százalék) ágazatokban növekedtek jelentősebben az árak. Árcsökkenést a gyógyszergyártásban (0,8 százalék), a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,4 százalék), illetve az egyéb feldolgozóiparban-javításban (0,3 százalék) mértek.

Nem változtak az árak a kohászat-fémfeldolgozásban. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,1 százalék és 0,7 százalék közötti árnövekedést tapasztaltak 2014 májusához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a májusinál. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,3 százalékkal estek. A feldolgozóipari ágazatok árai összességében 1 százalékkal emelkedtek.

Idén júniusban az ipar forintban mért exportértékesítési és feldolgozóipari árai egyaránt átlag 1,2 százalékkal növekedtek az előző hónaphoz mérten. Ebben a hónapban minden ágazatban magasabbak voltak az árak, mint májusban. A feldolgozóiparon belül legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás (4 százalék) és a járműgyártás (1,8 százalék) ágazatokban, valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék) emelkedtek az árak. A feldolgozóipar többi területén 0,3 és 1,1 százalék között növekedtek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,8 százalékkal emelkedtek az árak. A forint az euróval szemben 0,6, az amerikai dollárral szemben 1,6 százalékkal gyengült júniusban. 2013. júniushoz viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 0,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal, kis mértékben emelkedtek.

A belföldi értékesítésen belül az energiatermelő ágazatokban 0,3, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékkal növekedtek az árak az előző hónaphoz képest. 2013. júniussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,5 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,0 százalékkal emelkedtek az árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.