Jövő héten dönthetnek a luxusadóról

A kormány a jövő héten tárgyal a luxusadóról - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy a kormány ingatlanra, autóra vagy bankbetétre vetné ki azt, annyit mondott, nem hiszi, hogy a bankbetétre külön luxusadót kellene kivetni.

A jövő heti kormányülésen születhet döntés a luxusadóról - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. Hozzátette, a bankbetétekre nem vetnének ki adót.

Varga Mihály elmondta, a jövő hét végéig nyújtják be a parlamentnek a 2014-es adócsomagot. A nemzetgazdasági miniszter az év meglepetésének nevezte, hogy a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) nem választották tömegesen a vállalkozások. Sokan ugyanis maradtak a megszokott egyszerűsített vállalkozói adónál, az evánál.

Ehhez a gazdaságpolitikának is alkalmazkodnia kell. Ezért mind a kata és a kiva, mind pedig az eva megmarad jövőre - hangsúlyozta Varga Mihály.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásában a 2011. év végi több mint 88 700 után 2012 végén még mindig megközelítőleg 71 ezer evás volt, ami kisebb ugyan a 2011 előtti években megszokott 100 ezres nagyságrendnél, de még mindig tekintélyes szám, különösen, hogy új adózási formák is rendelkezésre állnak.
Varga Mihály a luxusadóval kapcsolatban jelezte, hogy tervezik annak bevezetését; jelenleg hatásvizsgálat folyik, megnézik, hogyan lehet ezt megvalósítani akár az általános forgalmi adóban (áfa), akár a jövedéki adóban.
Hozzáfűzte: "az áfában több kulcsot nem tudunk bevezetni, hiába akarnánk egy mondjuk 33-35 százalékos kulccsal luxusadót kivetni, ez nem olyan egyszerű".

Jövő hét végéig nyújtják be az adótörvényeket, addig kell a kormánynak döntést hoznia ebben a kérdésben; ez várhatóan a jövő hét keddi vagy szerdai kormányülésen történik meg - jelezte a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány ingatlanra, autóra vagy bankbetétre vetné ki a luxusadót, Varga Mihály nem adott konkrét választ, csak annyit mondott: "nem hiszem, hogy a bankbetétre külön luxusadót kellene kivetni".

Kiemelte: az országnak az is érdeke, hogy az emberek ne csak költekezzenek, hanem meg is takarítsanak.
Az alapszámlával kapcsolatban elmondta, jelenleg két javaslatról van vita a frakcióban. Ugyanakkor a cél mindkét álláspontnál megegyezik: meg kell teremteni az emberek számára annak lehetőségét, hogy a jövedelmükhöz - egy bizonyos összeghatárig - mindenféle plusz költség nélkül hozzájussanak. A nemzetgazdasági minisztérium azt javasolja, hogy ez vagy minimális kezelési költség mellett, vagy ingyen legyen megvalósítható. A frakció azt szeretné, ha havi egy vagy két alkalommal mindenféle költség nélkül lehetne pénzt felvenni.

Varga Mihály úgy vélte, mindkettő járható út. Ugyanakkor meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, aminél a bankok működőképessége megmarad. Ennek köszönhetően a betétesek több kamatot kaphatnak betett pénzük után és ingyenesen juthatnak hozzá az emberek a készpénzükhöz is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.